A répa-dog lett az Év Strandétele a Balatonnál

A répa-dog lett az Év Strandétele a Balatonnál

A Balatoni Kör által idén hetedik alkalommal meghirdetett Év Strandétele versenyt a balatonfenyvesi Konyhám répa-dog nevű étele nyerte az előkóstolók nyomán döntőbe jutott hét étel közül, az Év Felfedezettje pedig a világosi Tarow bisztró lett vegán bundáskenyerével.

A hét döntősből öt étel vegetáriánus volt, a Tarow bundáskenyere pedig teljesen vegán étel, így abszolút egyértelmű, hogy mi az idei trend a strandgasztronómiában.

A verseny elindításától fő célkitűzése volt a korábban egészségtelen, nehezen emészthető ételek által dominált strandkínálat megújítása, egészségesebb ételek népszerűsítése, ami a jelek szerint a kreatívabb balatoni strandkonyhák esetében mára épp oly evidens lett mint az, hogy igyekezzenek friss és helyi, illetve a régióban termett minőségi alapanyagokból készíteni ételeiket.

A díjátadó a fövenyesi Kalóz strandbisztróban volt, akik hét éve az első díjazottak voltak a verseny történetében harcsakrumpli nevű balatoni fish&chips ételükkel, de az idei nyertes, a balatonfenyvesi Konyhám is nyert már korábban Gofcsi nevű goffrisütőben készített tócsnival. Az ételeiket megálmodó Szikra Gabriellát egyébként a Séfek séfe műsorból is ismerhetik a tévénézők.

Az Év Felfedezettje díjat kiérdemlő balatonvilágosi Tarow bisztró nemrég nyílt a Club Aliga vízparti részén, és már a helyszín is elvarázsolja a vendégeket. Balra a végtelenbe vesző Balaton, jobbra vitorláskikötő: ennél pazarabb tóparti panorámát nehéz találni. A bisztró azonban nem éri be azzal, hogy csupán a látvány vonzzon oda minket. A séf kifejezetten izgalmassá teszi az egyre népszerűbb vegetáriánus kínálatot is.

Vegán bundáskenyerükben a tojást csicseriborsó liszt, mandulatej és kurkuma bundával váltják ki, a tojásra jellemző «kénes» ízt pedig a feketesó adja hozzá. Feltétnek avokádó, paradicsomos salsa, savanyított lilahagyma és friss zöldfűszerek teszik még izgalmasabbá az ételt.

A többi döntős ételről a Balatoni Kör oldalán talál részletes infót.

Forrás: Turizmus.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »