Gond van a teával, ami az árra is kihat

Gond van a teával, ami az árra is kihat

Srí Lanka-i teatermelők kifejezték elégedetlenségüket a kormány által bejelentett 70%-os béremelési döntéssel kapcsolatban, amely szerintük súlyosbítja az ország pénzügyi válságát és veszélyezteti a nemzeti teakivitel versenyképességét. Az ország, mely évente körülbelül 250 millió kilogramm teát állít elő és ebből 95%-ot külföldre exportál, jelenleg egy súlyos gazdasági válsággal küzd, amelyet a devizahiány is tovább nehezít.

A béremelés, amelyet a munkaügyi minisztérium jelentett be, és amelynek értelmében az ültetvénytársaságoknak a következő hónaptól kell kezdeniük a bérek emelését, hónapok óta tartó tárgyalások eredménye. Azonban a Ceyloni Ültetvényesek Szövetsége (PAoC) szerint a döntés igazságtalan és fenntarthatatlan, mivel nem történt megfelelő konzultáció az iparággal. Roshan Rajadurai, a szövetség szóvivője szerint a béremelés aláássa Srí Lanka pozícióját a globális piacon, ahol Indiával és Kenyával is versenyben áll, mely országok alacsonyabb költségekkel és magasabb termelékenységgel büszkélkedhetnek.

A béremelés további pénzügyi terhet jelent az ültetvénytársaságok számára, összesen mintegy 35 milliárd rúpiás többletköltséget teremtve. A munkaügyi minisztérium figyelmeztetett, hogy azokat az ültetvénytársaságokat, amelyek nem tartják be az új előírásokat, államosíthatja a kormány.

A szakszervezetek viszont támogatják a béremelést, mondván, hogy ez elengedhetetlen lépés volt a lakosság növekvő szegénységének enyhítésére, ami a gazdasági válság következménye. A tárgyalások folyamatosak, és bár a teatermelők aggályai komoly kihívásokat jelentenek, a szakszervezetek és a munkavállalók reménykednek abban, hogy a béremelés hosszú távon javíthatja az életkörülményeket és stabilizálhatja a gazdaságot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »