„Mi kis falunk” élőben

„Mi kis falunk” élőben

Alig akad, aki valamelyik csatorna kínálatában nem látott volna legalább néhány részt az utóbbi idők egyértelműen legsikeresebb sorozatából, a „Mi kis falunk”-ból. Viszont ennyi idő után is sokan nem tudják még, hol is van ez a festői fekvésű kis település, mely valóban egy az egyben létezik, kivéve a tavat.

Pilis fenséges hegyvonulatait járva, a legszebb völgyben található a Dobókői út és Esztergom között Pilisszentlélek, ami a tulajdonképpeni helyszíne a mindenki által oly annyira kedvelt sorozat forgatásának, melyet szabadon felkereshet bárki.

A tényleg „zsák települést” akár a környékbeli hegyek, turistautak bejárása közben, akár Esztergomból busszal, de közúton is, letérve a főútról könnyen megközelizhetjük.

A forgatások óta eltelt egy kis idő, így ez természetesen az egyes helyszíneken ez meghagyta a nyomát, és magától értetődően a film kedvéért nyílván át is alakítottak jó néhány dolgot, de alapvetően megtalálunk mindent. Sajnos már nem annyira építenek a turistákra a helyiek, mint az első időkbe, így már nincs mindenhova kitéve, mint régen hol is járunk, mit is látunk, hol találunk, de azért ha elég szemfülesek vagyunk, megoldjuk.

De hát falun minden út a kocsmába vezet először, tegyük ezt mi is, „Teca kocsmája” egyértelmű, és „sorozathű”. Ugyan úgy kérhetünk egy „tüskét” és sört, ugyan úgy kiülhetünk a teraszra, sőt itt még találunk térképet is arról, mit hol keressünk a faluban, melyik helyszín hol található. Egymillió kép készült már itt, remek emlék, bár sajnos a szereplőkre egyenlőre hiába várunk.

A település nem nagy, így nyugodtan elindulhatunk az egyes forgatási helyeket felkeresni gyalog, ahogy a szereplők is jártak, a szintkülönbség miatt a kerékpáros megoldást csak edzettebbeknek ajánlott, és helyi rendőrök sem vagyunk.

Minden helyszín az „Önkormányzat” épülete, és „Teca kocsmája” között van gyakorlatilag, kb 1 kilométeren belül. A Pajkaréti kocsma (ami ilyenkor Svejk söröző), az állatorvosi ház, Erikáék háza, és a polgármester ház nagyon könnyen beazonosítható, a többihez azért kell egy kis „emlékezés”, mert mint jeleztük, már nincsenek kint az útbaigazító táblák, mint korábban.

Külön látványosság, hogy a sok kocsi (rom…), amiket a felvételekhez használtak sajnos szemétként elszórtan rohadva a gaztenger részét képezik.

Érdekesség, hogy az „Önkormányzat” épülete teljesen valós, ahogy mögötte a „Plébánia” is, ezeken még a forgatásnál használt táblák is kint vannak, sajnos kicsit elhanyagolt, mint igazából a legtöbb helyszín.

Akik követték sorozatot, meglepően tapasztalják, hogy a településnek igen is van kis temploma, mely a domb oldalában, gyönyörű helyen helyezkedik el, előle pazar panoráma tárul elénk a falura.

Természetesen akár órákat is elbóklászhatunk ebben a festői fekvésű településen, a helyiek döntően pozitívan állnak a főleg hétvégente még mindig jelentős számú turistához, nagy élmény mindenkinek, aki követte, követi a sorozatot, ugyanis nem mindennapi lehetőség, hogy egy filmsorozat helyszínei egy az egyben bejárhatók.

A magas hegyek ölelésében levő mesés völgyben megbúvó gyönyörű kis falú Pilisszentlélek közelsége, és könnyű megközelíthetősége miatt is remek kirándulási célpont lehet a kora őszi programok között, csak ajánlani tudjuk mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »