Milyen vízzel főzzük a kávét?

Milyen vízzel főzzük a kávét?

A csészében található kávé átlagosan 98%-a víz, csak a többi rész a kávéból kioldódott csoda, amitől kávé lesz a kávé. Az arányokból látható, hogy ha javítani nem is, a 98% elég sokat tud rontani a fennmaradó 2%-on. Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, milyen vizet érdemes használni kedvenc reggeli italunk elkészítéséhez?!

Bármilyen jó is a kávé alapanyag, a nem megfelelő vízzel rossz lesz az ital!

Mitől lesz megfelelő? A kérdésre az egyszerűsített válasz, az alacsony ásványianyag tartalom.

– Amit egy ásványvízben keresünk (sok oldott ásványi anyag, amik a testünk működéséhez szükségesek, mint a kalcium, magnézium, karbonátok, stb.) pontosan azok rontják el a kávé élményét. Minél magasabb a víz ásványianyag tartalma, annál “erősebb”, jellegzetesebb íze lesz a víznek, ami befolyásolja a kávé ízét, ráadásul egy telített oldatba sokkal kevésbé tud már bármi kioldódni a kávéból – kezdte Lonkai Márton, a Steamhouse kávékapszulák egyik megálmodója.

A szűretlen csapvíz a legrosszabb választás a kávéhoz!

– A fenti anyagokon túl a csapvízben sok egyéb anyag is van, amitől csapvíz lesz (fertőtlenítéshez használt anyagok, a csőhálózatból kioldott anyagok, stb.). Ráadásul a kemény (magas ásványianyag tartalmú) víz elősegíti a vízkő képződését, így nem csak a kávéból nem lehet kihozni a maximumot, de az eszközök is hamarabb tönkremennek, több karbantartást igényelnek – mondta Juhász Bálint.

Megoldás: a tisztított (szűrt) víz!

– A legegyszerűbb és a Steamhouse által leginkább (az otthoni használatra) javasolt megoldás egy vízszűrő kancsó beszerzése. Ezekkel az eszközökkel meglepő változást lehet elérni a kávé ízében. (Valamint a teáéban, a levesében, és mindenben, amihez víz kell). Szintén nem elhanyagolható, hogy létezik olyan szűrőpatron, ami az ólomszennyeződést is eltávolítja a csapvízből, így (főleg a régebbi építésű házban élőknek) ívóvízként is javasolt szűrt vizet használni. Ráadásul minden vízszűrési módszer közül ez a legolcsóbb és legegyszerűbb, a kancsó az első szűrőpatronokkal már néhány karton ásványvíz árából megvásárolható, és nincs szükség a műanyag palackokra soha többet – részletezte Lonkai Márton.

Mi az a designer víz?

– Ahogy a kávéban, úgy a vízkezelésben is egészen nagy mélységekig (vagy magasságokig) el lehet jutni, hiszen egy RO (fordított ozmózis eljárással működő) berendezés is teljesen más vizet fog készíteni, mint a szűrőkancsó, igaz a beruházás is más lesz. A profi kávés versenyzők maguknak keverik a vizet, egyszerűen desztillált vizet visszasóznak keserűsóval, kalciummal és magnéziummal a kívánt (kóstolással kitapasztalt) mértékben – mesélte Juhász Bálint.

Jobb kávé, hosszabb élettartamú kávégépek!

Összefoglalva, hogy miért érdemes odafigyelni a jó víz használatára:

– Jobb lesz a kávé (és bármilyen, vízzel készített ital/étel) íze.

– A csapvízből kiszűr minden, nem odavaló elemet.

– Nem vízkövesednek az eszközök, nem lesznek pöttyösek a poharak.

– Soha többet nem kell ásványvizet cipelni és a műanyag palackokkal küzdeni.

További információ: https://steamhouse.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »