Sajtmajális harmadszor Nagyegyházán

Sajtmajális harmadszor Nagyegyházán

Harmadszor rendezték meg a sajtmajálist a Nagyegyházás.

A Hangistálló, ahonnan évekkel ezelőtt a sajtmajális elindult, a Vértes és a Gerecse lábánál, Budapesttől 42 km-re fekvő kis faluban, Nagyegyházán található, Bicske és Tatabánya, azon belül Óbarok és Szárliget között. A váli székhelyű Völgy Vidék Leader Egyesület tagjaként, a Hangistálló kulturális Kft. – a sajtos-kézműves vásároknak is több ízben otthont adó helyszínként – harmadjára rendezte meg közösen a Sajtmajálist. A kézműves sajtok és egyéb, házilag készített élelmiszer termékek – borok, sörök, fűszeres mézek, lekvárok, sütemények, füstölt áruk voltak keresettek.

Fergeteges hangulat, kiváló sajtok, gasztronómiai fogások, kamarazenei koncertek, gyermekjátékok, szakmai eszmecserék, könyvbemutató jellemezte a harmadik alkalomból megrendezett sajtmajálist május utolsó hévégéjén Nagyegyházán.

A helyszín a község nevezetessége, a Hangistálló körüli térség volt. Itt sorakoztak az asztalok és bódék, s itt vásároltak a vendégek. Miközben a túloldalon a kemencében sütöttek, a bográcsban kavartak, addig a sajtokat kóstoltuk, csemegéztünk a házi süteményekből, vásároltunk mézet, sonkát és pörcöt, no és vártuk az ebédet. Egy percig nem unatkoztunk, hiszen a szervezők gondoskodtak a jó hangulatról. Szokolai Dongó Balázst hallgattuk, s a fesztivál háziasszonya, Török Zsuzsanna rendszeresen tájékoztatott a programokról.

Délelőtt még csak alig ötvenen keresték a sajtkóstolókat, de dél felé váratlanul tömegesen érkeztek azok is, akik az ebédre vágytak. Rotyogott az üstben a pörkölt, és olyan illatok szálltak a levegőben, hogy az éhes emberek a gyomra hangosan korgott, Nagy Lászlónak és kis csapatának köszönhető, hogy mindenki meg volt elégedve az étellel.

Nem maradtunk éhesen, az előétel a sajtkóstolás volt, de természetesen a sajtok mellett más ételeket is megízlelhettek a látogatók: a kemencében készült a már hagyományossá vált nagyegyházi puliszka, mellette nyírségi gombócleves, sztrapacska is készült.

A csellóművész Ribli Ilona csellóművész és férje Kolozsvári Mihály kézműves sajtkészítőket hívtak meg, hogy a kézműves termékek közvetlenül juthassanak el a fogyasztókhoz.

Ha valaki nem tudná, akkor itt az idő, hogy megírjuk, mi is az a Hangistálló? A sajtkészítők már ismerik, hiszen néhány éve, amikor megalakult az Országos Sajtúthálózat, ennek tagjaként ők a sajtmegálló címet nyerték el, vagyis többek között sajtos eseményeket is rendezhettek. De ehhez előbb egy istállóból kellett koncerttermet építeni.

Úgy kezdődött, hogy Ribli Ilona csellóművész és férje Kolozsvári Mihály mérnök úgy döntött, hogy a fővárosból Óbarok-Nagyegyházára költöznek, mai nem esett messze a várostól, mégis csendes község. Ilonáék találtak egy elhanyagolt régi istállót, amely egykor a Batthyány gróféké volt, és később a téesz magtárként használta.

A csellóművésznő úgy gondolta, ha ezt az épületet rendbehozzák, nagyszerű koncertterem lenne. És férje Kolozsvári Mihály sok pályázati és emberi segítséggel, megvalósította az álmát, 2008 decemberében rendezték a Hangistállóban az első komolyzenei hangversenyt. Itt mutatkozott be a frissen megalakult Tátrai Vilmos Kamarazenekar, melynek Ribli Ilona is alapító tagja.

A megnyitó óta mindig vannak koncertek, bemutatók, vidám és zenés összejövetelek, Nagyegyházán pezseg az élet.

Míg a táncosok készültek, Ilona elmondta, hogy amikor ők elkezdték ezt építeni, még nem volt itthon ilyen hely, ahol koncerteket is lehet rendezni és egyben a régió kulturális helye lehetett volna. Ma már több ilyen pajta van, és a tulajdonostársnak, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt-nek is érdeke a fejlődés. Ha a koncertezők, vagy az esküvőre érkezők itt szeretnének aludni, megtehetik, nyolc kényelmes, 2-3 ágyas szoba várja a endégeket.

-A kultúra nem profittermelő – mondja Ilona. Ezért állnak több lábon is, mert így több komolyzenei koncertet tudnak megtartani, amelyre messzi földről is érkeznek kíváncsiak. Vagyis minden út a Hangistállóhoz vezet- állapítjuk meg.

A megnyitó után a Csürdöngölő és Rezeda néptánc együttes fellépése következett, és mire a Csillagszemű gyermek néptáncegyüttes elkezdett táncolni, már libasorba érkeztek a zenére és táncra éhes vendégek. Csodálatos volt a műsor.

Komolyzene is volt a kínálatban, Ilona szólókoncertet adott, majd felejthetetlen perceket okoztak a majális másnapján a Danubius vonósnégyes koncerteken fellépő muzsikusok.

Nagyné Kata és Kissné Marika izgalmas gyerekprogramokkal várta a legkisebbeket. A kézművesség mellett lovaglásra is nyílt lehetőség. Az eseményt a Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség, az Agrárminisztérium és Óbarok Polgármesteri Hivatala is támogatta.

A sajtkészítők számára Maxence Virelaude előadása az érlelt sajtok sajthibairól hozott szakmai érdekességet, a kicsiket és nagyokat is elvarázsolta Paár Julcsi-Kerekerdó családi mesekoncertje a Hangistállóban.

Pintér-Bótyik Erzsébet gyönyörűséges tűzzománc ékszerekkel és kézműves foglalkozással várta a látogatókat.

Sikere volt Bolya Gergely sajtmágus Sajtkorszak című könyve bemutatójának is. A Sajtmajális nyertesei: szakmai díj:Farkastanya, Keller Brigitta Tatáról. (Ezt az ott lévő sajtosok egymás között döntötték el), közönség díj:Szépviziek, Gál Zoltán, Erdély, Hargita megye, Csíkszépvíz.

Felsorolni se lehetne mi mindent láttunk, és kóstoltunk, számtalan élménnyel, sajtokkal, csípős és nem csípős kolbászokkal utaztunk haza.

Jövőre is lesz sajtmajális.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »