Európa egyik legrangosabb török kori fesztiválját rendezik meg Tatán

Európa egyik legrangosabb török kori fesztiválját rendezik meg Tatán

Csaknem 300 hazai és külföldi hagyományőrző részvételével, hadtörténész által megtervezett, látványos ütközetekkel, katonai táborokkal, életmód-bemutatókkal, párbajokkal várják az érdeklődőket a rendezvényen.

A rendezvény a pataráról, azaz kapupetárdáról kapta nevét, amellyel 1597-ben gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány egy hajnalon berobbantotta a vár kapuját, majd a meglepetésszerű rajtaütésben a nemzetközi keresztény sereg győzedelmeskedett.

A hadieseményeket az eredeti török kori helyszíneken, a tatai vár védműrendszerében mutatják be, a kísérő rendezvények a Kastély-téren és az Öreg-tó partján zajlanak.

A vasárnapi látványos ostromjeleneten kívül számos további bemutató várja az érdeklődőket. A csatajelenetekben pikások, muskétások, janicsárok, azabok, seymenek és pattantyúsok mutatják be harci tudományukat és a korabeli taktikákat.

Múltidéző kiállítások, lovasbemutatók, korhű fegyverek, törökkávé-kóstolás és hastáncos bemutatók is várják a látogatókat. A vásári forgatagban mutatványosokkal, tűzzsonglőrökkel és vidám, történelmi színielőadásokkal is találkozhat a közönség. Aprajafalvában pedig kézműves foglalkozások, csepűrágók tábora, valamint népi játszótér várja a gyerekeket.

A rendezvény részletes programja a tataipatara.hu oldalon érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »