Vár a Rakpart

Vár a Rakpart

Kreatív, kísérletező köztér születik a dunai alsó rakparton a Kossuth Lajos tér és a Lánchíd között, június 18. és augusztus 15. között.

2021-ben három fontos fejlesztés is kezdődik a budapesti pesti alsó rakparton, ami miatt a Lánchíd és a Kossuth tér déli vége közötti részt autós közlekedésre amúgy sem lehet használni.

 Június elején elindult a pesti alsó rakpart Margit híd és Parlament közötti, korábban fel nem újított szakaszának átépítése, melynek során – a korábbi tervek újragondolásának köszönhetően – új fasort ültetnek, és érdemben növelik a gyalogosbarát felületeket.

· Június 16-án új fázisba lép a Lánchíd felújítása, ezért a munkaterület hétköznapokon kiterjed az alsó rakpart teljes szélességére a híd közvetlen környezetében.

· Várhatóan szeptemberben a Fővárosi Vízművek megkezdi a korábban fel nem újított nagy átmérőjű főnyomócsövek cseréjét.

Részben ezek a munkák adnak a Fővárosi Önkormányzat számára alkalmat arra, hogy a tavalyi tapasztalatokra és a városlakók visszajelzésére is építve 2021 nyarán egy újító, izgalmas köztéri akciót valósítson meg 2021. június 18. és augusztus 15. között az Id. Antall József rakpart Kossuth Lajos tér és Lánchíd közötti szakaszán.

Használják inkább nyáron a rakpartot a városlakók!

A már megszokottá vált hétvégi megnyitások a felújítások által nem érintett szakaszokon zavartalanul folytatódnak, a Fővám tértől egészen a Kossuth térig várjuk hétvégente a kikapcsolódni vágyó budapestieket a Duna-parton.

Ezen felül két hónapon keresztül, június 18. és augusztus 15. között az Id. Antall József rakpart déli részén városi laboratóriumot nyitnak, ahol különböző urbanisztikai eszközökkel a városlakókkal közösen próbálják ki és mutatják meg, hogyan lehet máshogy használni egy betonba öntött közterületet, mint ahogy azt a hétköznapokban megszokhattuk.

A program szakmai partnerei 

A RAKPART 2021 projektben a Budapest Brand nZrt. szakmai partnere a VALYO – Város és Folyó Egyesület, ami már több mint tíz éve mutatja meg a budapestiek számára, hogyan tudnak a városlakók közelebb kerülni a Dunához. Nevükhöz fűződik többek között a (szintén egy kényszerű lezárás nyomán kialakuló) Szabihíd, az Atlétikai Stadion építését megelőzően működő VALYO Kikötő és aktív szerepük volt a Római-part megóvásáért sikerrel küzdő Fák a Rómain mozgalomban.

Kreatív kültéri nappali

Idén nem csak megnyitják az alsó rakpartot, hanem a városlakókkal közösen kipróbálják, hogyan lehet egy korábban más funkciót betöltő közterületet kreatívan újragondolni anélkül, hogy rögtön bontókalapács után nyúlnánk.

Mint a tájékoztatón is elhangzott, a Fővárosi Önkormányzat feladatának tekinti, hogy lehetőséget biztosítson a budapestiek számára arra, hogy aktív szereplőként alakítsák városukat. Ennek jegyében idén a Budapest Brand nZrt. és a VALYO – Város és Folyó Egyesület szervezésében két hónapon keresztül különböző placemaking (téralkotó) akciókkal segíti, hogy sokszínű, fenntartható módon vegye vissza a város a folyópartot.

A megnyitásban a Főváros több cége is aktívan szerepet vállal, többek között a Budapesti Közlekedési Központ, a Budapest Közút, a Fővárosi Közterület-fenntartó vállalat, a Főkert és a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság.

Városi laboratórium lesz a rakparton

Ebben a laboratóriumban magát a várost vizsgálják. Azt mutatják be, hogyan lehet újragondolni akár csak egy apró, autóparkolónyi, akár egy óriási, több száz méter hosszú közterületet.

Komplett, kész programok helyett inkább inspirációt és teret biztosítanak. A RAKPART 2021 során a nagyközönséggel megismertetni kívánt taktikai urbanizmus egy olyan városfejlesztési irányzat, amely rövid távú akciókkal hosszú távú változásokat próbál elérni. Jellemzően ideiglenes, közösségi és DIY (csináld magad) módszereket foglal magába, és minden elemében épít a város lakóinak, használóinak aktív részvételére és visszajelzéseire.

A közösségi terekre tehát egyfajta kísérleti laboratóriumként tekint: az új típusú városhasználati helyzetekre és a folyamatosan alakuló igényekre valós időben reflektál, kreatív placemaking technikákat alkalmaz, befoglal, újraértelmez, felszabadít.

Otthon töltött nyár Budapesten – nappali a rakparton

A pesti alsó rakpart rendszeres megnyitása és a RAKPART 2021 koncepciója szervesen illeszkedik a Fővárosi Önkormányzat Otthon Budapesten nevet viselő fejlesztési tervébe, melynek célja, hogy Budapest egy nyitott, zöld, esélyteremtő város legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »