A megfizethető Balaton, Pálköve

A megfizethető Balaton, Pálköve

Sok vita folyt idén nyáron is, hogy hol olcsóbb nyaralni, a Balatonnál vagy tengernél. Nem kívánunk beszállni ebbe a fejtegetésbe, ugyanis véleményünk szerint nem lehet a Balatont és bármelyik tengerpartot összehasonlítani, más egy tó és más a tenger, és nyílván a klíma és ebből adódóan az időjárás is. Tény, hogy a nagy szállodák árait látva sokszor magunk sem értjük, hogy töltik meg, hisz a tengerparti árak repülővel együtt sem közelíti meg all inclusiv ellátással, de ebbe ne menjünk bele. Most egy olyan lehetőséget szeretnénk bemutatni, ami még így a nyár végén, és remélhetőleg még jó pár hétig igazi alternatíva lehet a vékonyabb pénztárcával rendelkezőknek, no és jövőre is lesz nyár!

Természetesen nem a nagy, ismert, és tömött pénztárcával érkező vendégeknek, vitorlás tulajdonosoknak fenntartott településről van szó, és Pesttől is távolodunk kicsit, de a többlet kilométer bőven behozza az árát. Az északi parton jártunk egy kis családias tóparti településen Pálkövén, mely Kővágóörshöz tartozik közigazgatásilag.

A szinte zárt, javarészt csak nyaralótulajdonosok, vendégeit, és kevés turista által látogatott település igazi gyöngyszem, visszaidézi a korábbi idők emberközpontú Balatoni hangulatát. Hogy csak egy példát említsünk, a helyiek csináltak egy parti közparkot, amit bárki használhat, a homokozóban még játékok is vannak.

De nézzük meg a strandot, hiszen Balaton esetében ez az egyik legfontosabb szempont. A példásan tiszta és ápolt területre 1000 ft!!!!! a korlátlan ki-belépést biztosító napi jegy, ha bérletet veszünk, szinte egy gombóc fagyi áráért használhatjuk.

Fontos kérdés a mosdó és öltöző egy strandon, meglepődünk, hogy ennyi pénzért a „szokásos” fa kabinok mellett, egy komplett, új épület biztosít abszolút kifogástalan, teljes körű ez irányú szolgáltatást, ami szintén kristály tiszta, és fel van töltve mindennel mindig…

A gondozott parkban rengeteg fa van, így aki nem szeretne leégni, vagy nem szeretné magát egész nap süttetni, bőven talál helyet, az amúgy sem zsúfolt parton, a még nyár vége felé is szép pázsiton.

Az északi partra jellemző, hogy gyorsan mélyül, ezt annyira nem vesszük itt észre, mert öbölszerű a strand területe, meg igaz, hiányzik azért víz a Balcsiból. De ha még ez sem lenne elég, a több lépcsős bejárón kívül gondoltak a gyerekekre is, van egy kiépített, lassan mélyülő homokos strandbejáró rész is.

A különböző strandeszközöket használóknak és az ugrálóknak van egy remek mobil stég is összerakva, sajnos ennek nincs lépcsője, így egy kicsit nehézkes a használata, de minden nem lehet tökéletes.

A strand területén több árus és vendéglátó egység is található. Itt indul a sarkalatos kérdés, mennyire drága a Balaton. Igaz, ez nem egy kiemelt, „menő” strand, így az árak is ennek megfelelőek, de kétségtelenül nem mindennek van reális ára. A kis papír kávés pohárba, porból kavart, némi tejjel felhúzott kávészerű ital cappuccino néven 1000 forintért, vagy a műanyag fagylaltos dobozból árult gombócocska fagyi 600-ért valóban elgondolkodtató, ahogy a nem épen minőségi csapolt sör ára sem, de remek pizzát kapunk maximum 3800-ért, és legjobban felturbózott lángos 2000 forinton belül van.

Viszont a bejárattól pár lépésnyire találunk egy kis szupermarket, ahol meglepően hatalmas kínálattal várják, gyakorlatilag pesti áron a vásárlókat, így több tucat hűtött sör és üdítő között válogathatunk bolti áron, és amíg vásárolunk, a sarokban levő kemencében meg is sül a pizzánk, maximum 3800 f-ért, amin már minden van.

Pálköve fekvése nem csak strandolás szempontjából tökéletes, hiszen karnyújtásnyira van Badacsony, ahol programok tömege, és hajókázási lehetőség is vár ránk, de Tihany és Füred is elérhető távolságban van kulturális kirándulásra.

Mivel nem ismert és felkapott üdülőhelyről van szó, reális áron találunk szállást házaknál is, ahol ha akarjuk a boltban beszerzett alapanyagokból magunk is főzhetünk, tovább csökkentve a családi költségvetést.

A  horgászok sem kerülnek bajba, több, remek lehetőség is van a szenvedélyük kiélésére, és a halállomány is megfelelő, nem maradnak fogás nélkül.

Természetesen, akik a „nyüzsgésre”, a pezsgő balatoni éjszakákra vágynak, azoknak ez nem épen a megfelelő hely, annál inkább a csendes, nyugodt nyaralást, a pihenést, a családias hangulatot előnybe részesítőknek. Bizony az előbbieknek vonatra kell szállni a saját megállónál, és a közeli nagyobb településekre kell utazniuk, de ha fáradalmaikat kipihenni ők sem találnak jobb és olcsóbb helyet.

Az őszi időszak, és a borfesztiválok beindulása miatt a környékbeli nagy programokra érkezőknek is jó alternatíva, hiszen könnyen megközelíthetőek a településről, és mégis találunk tökéletes szállást reális áron.

Lehetne még bőven írni Pálkövéről és előnyeiről, vagy akár magának a Balatonnak az előnyeiről, de inkább fel kell kerekedni, akár egy jó meleg hétvégén, és ki kell próbálni, csak ajánlani tudjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »