A világelitben két François pezsgő!

A világelitben két François pezsgő!

A világelitben két François pezsgő!

A Mundus Vini szakértő zsűrije 2 aranyéremmel is jutalmazta a François pezsgőket, a President Brut-öt és a President Blanc de Blancs Extra Brut 2018-at.  

Budapest, 2024. március 14.Bravúros eredményt értek el a napokban a François pezsgők. A François President Brut és a François President Blanc de Blancs Extra Brut 2018 aranyérmet nyertek a világ egyik legjelentősebb borversenyén, a németországi Mundus Vinin. Utóbbi különlegessége, hogy kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étteremnek készült, ami tovább emeli a termék exkluzivitását és presztízsét. A François egyébként a legnagyobb múlttal – 138 év – rendelkező hazai pezsgőpincészetek egyike, amely igazi különlegességnek számít a rajongók körében.

A François márka két tétele is elkápráztatta a világ legjelentősebb borversenyei között számontartott, idén februárban 34. alkalommal megrendezett németországi, Mundus Vini szakmai zsűrijét. Ahogy a François President Brut, úgy a François President Blanc de Blancs Extra Brut 2018 is aranyérmes lett. Az elismerés értékét növeli, hogy a magyar pezsgő házak közül csupán a Törley Pezsgőpincészet termékei tudtak a pezsgő kategóriában nyerni. A díjazott pezsgők közül a François President Brut elérhető a Pezsgőwebshop (www.pezsgowebshop.hu) kínálatában.

A Mundus Vinin kizárólag a legjobbaknak van esélye. Ennek oka, hogy neustadti városházán 55 ország, nem kevesebb, mint 250 borszakértője kóstolja a nevezett tételeket. Ilyen széles grémiumot pedig csak az igazi különlegességek tudnak megnyerni maguknak. Konkurenciából pedig nem volt hiány, miután 45 országból, több mint 10 ezer palack került az ítészek elé.   

„Hosszú évek munkájának, a tudásnak, a türelemnek és az odafigyelésnek a gyümölcse a győzelem. Emellett természetesen szükség van olyan alapanyagra, amelyekből ezek a pazar és magával ragadó élményt nyújtó pezsgők elkészíthetők. Márpedig hisszük, hogy etyeki dűlőinken az ország legjobb és legfinomabb Chardonnay és Pinot Noir szőlői teremnek, amelyek alkalmasak ezeknek a kincseknek az elkészítésére” – mondta Koczuba Róbert, a Törley Pezsgőmestere.   

„Végtelen izgalmas és inspiráló volt a Törley Pezsgőpincészettel együtt dolgozni. Olyan bátor és egyedi különlegesség elkészítésére törekedtünk, amely kóstolása hatalmas élményt nyújt, és hosszú ideig elkísér. A François President Blanc de Blancs Extra Brut 2018 egy rendkívüli munka eredménye, amelyre igazán büszkék vagyunk” – hangsúlyozta Nádházi Norbert, a Babel Budapest Head Sommelier-je.

A François pezsgők története 138 évre nyúlik vissza. Louis François és Cézar François a cég alapítói régi champagne-i pezsgőmester család legifjabb tagjai voltak. Először Louis érkezett Magyarországra, Törley József új Pezsgőpincészetének pezsgőmestereként, majd néhány évvel később követte öccse, Cézar is. Louis elhagyta Törleyt, hogy saját vállalkozásba kezdjenek testvérével, és megalapítsák a mára már ikonikussá vált Louis François & Co. pezsgőpincészetet.

A cég logója a kezdetektől ugyanaz, mint amit napjainkban is használnak, amely eredetével kapcsolatban két legenda él. Az egyik szerint a hagyományos, champagne-i házaknál bevett szokás volt, hogy a csillag alatt annyi ág volt, ahány nemzedékre visszavezethető a pezsgőkészítés művészete. Miután a François igen híres pezsgőmester család volt Reims környékén, vélhetően magyarországi pincészetük alapításakor így tisztelegtek őseik szaktudása előtt. Egy másik történet szerint viszont a Halley-üstökös 1886-os feltűnése, amely éppen egybe esett a Louis François & Co. alapításával, ihlette a cég szimbólumát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »