TASTE BALATON FESZTIVÁL

TASTE BALATON FESZTIVÁL

TASTE BALATON FESZTIVÁL – ÉTEL & ITAL & KULTÚRA

Itt a Balaton legújabb gasztrofesztiválja!

/

Állítsd össze a saját balatoni gasztrofesztiválodat!

A gasztronómia iránt érdeklődők számára idén hamarabb indul a nyüzsgés a Balaton mellett: a TASTE BALATON fesztivál márciusi 10 napja alatt egymást érik az örömfőzések, az izgalmas workshopok, vacsoraestek és termelői brunchok. A vendégrégiók mellett vendégséfek is felbukkannak a programban, nekünk főz majd például Mautner Zsófi, Tiago Sabargo, Farkas Richárd, Fiala Borcsa, Ekler Viktor és Dobos Evelin is. Családias, egyedi és kis létszámú eseményekre számíthatunk, amikre érdemes előre foglalni, mert hamar telnek a helyek!

TASTE BALATON Fesztivál • 2024. március 8-17.

A Csapody Balázs, Budavári Dóra és Kalas Györgyi és Csapody Bence által megálmodott fesztivál alapötlete szerint az egyedi programokban a gasztronómia összefonódik a zenével, a művészetekkel, az irodalommal, a helytörténettel. Emellett fontosak azok a programok is, ahol a vendégek beleshetnek a kulisszák mögé, akár beállhatnak a konyhába, vagy egy-egy workshopon tanulhatnak el új praktikákat. A 10 nap alatt 26 balatoni étterem, gasztrohotel, valamint kulturális intézmények, borászatok várják a vendégeket, akik két kulináris kaland között a Balaton Bike 365 csúcskategóriás biciklijeivel is közlekedhetnek és fedezhetik fel a tavaszi vidéket.

A balatoni gasztronómia legjava

Mint a szervezők hangsúlyozzák, a TASTE BALATON fesztiválon olyan egyedülálló gasztro eseményekben lehet részünk, amit az év más időszakában nem tudunk megtapasztalni, hiszen a fesztivál alatt minden a személyes kapcsolódásról, a családias hangulatról szól. Minden étteremben közvetlenül találkozhatunk a vendéglátókkal, séfekkel, étterem tulajdonosokkal – fontos, hogy a rendezvényekre előre érdemes foglalni és jegyet vásárolni, mert hamar betelnek. “A slow food jegyében szeretnénk egy kissé lelassult balatoni világot mutatni a látogatóknak. Olyan eseményeket kínálunk, amelyek segítségével jobban el tudnak mélyülni gasztronómiai élményekben, adott esetben új ismereteket szerezhetnek, és amelyek túlmutatnak egy szimpla vacsorán” – mondják a szervezők.

Egy olyan 10 napos fesztivált álmodtunk meg a Balaton köré, ami elegendő időt és teret ad arra, hogy megmutassuk a régió gasztronómiai és kulturális sokszínűségét. A több mint 100 programos étlapot átnézve mindenki maga állathatja össze a fesztiválmenüjét! A kiemelt programok mellett minden csatlakozó étterem különleges, csak ebben az időpontban elérhető degusztációs menüvel is készül, melynek célja, hogy falatról falatra bemutassák a konyha filozófiáját” – mondja Budavári Dóra alapító, szervező.

Nagyon régóta foglalkozom gasztronómiával, és bátran mondhatom, hogy nincs még egy ilyen fesztivál az országban, ami ennyire sokrétű és színes programkínálattal rendelkezik. Büszkék vagyunk rá, hogy az összes meghívott étterem azonnal a kezdeményezés mellé állt, vacsoraesteket, workshopokat, koncertvacsorákat, irodalmi esteket, vacsoraszínházakat, sőt még divatbemutatót is szerveztek” – meséli Kalas Györgyi alapító, szervező.

A TASTE BALATON egy igazi “évindító” gasztronómiai esemény, ami a hideg tél után, az első tavaszi fuvallatokkal érkezik, amikor már mindenki kimozdulna, és a Balaton felé venné az irányt. Rengeteg gasztro fesztiválon vettem részt az elmúlt években Wachautól San Sebastiánig, és bizton mondhatom, hogy a nyári időjárás nem alapfeltétel, sőt! Ilyenkor a vendéglátók jobban meg tudják mutatni magukat látogatók pedig befogadóbbak. A március tökéletes időpont egy kultúrával, zenével, ízekkel teli fesztivál befogadásához – mondja Csapody Balázs, a Kistücsök Food & Room tulajdonosa. „A Kistücsök étteremben a fesztivál 10 napja alatt minden napra jut majd valamilyen esemény, lesz könyvbemutató, gasztronómiai beszélgetés és koncertvacsora is” – teszi hozzá Csapody Bence, a szálloda igazgatója, aki tanácsadóként is részt vesz az esemény szervezésében.

Vendégséfek a köbön

A Csopaki Resti az egyik legkülönlegesebb hely a Balaton körül, ez ugyanis az ország legkisebb bisztrója. A fesztivál alatt ők is különleges menüvel készülnek, ráadásul majdnem minden este egy vendég is érkezik hozzájuk, aki Karácsony Bence, a hely házigazdája mellett alkot a konyhában. A kis létszámú négykezes esték vendége lesz többek között, Mautner Zsófi, Hering András, Fiala Borcsa és Kárai Dávid, Jásdi Attila, Trucza Adorján, Bajdik Márton is. De ha már vendégséfeknél tartunk, akkor érdemes lesz ellátogatni a Casa Christába, a Balaton első agroturismójába is, ahol március 17-én Dobos Evelin főzi a vasárnapi ebédet.

Reggelizz úgy, mint egy király!

Tobzódhatnak a TASTE BALATON fesztiválon a brunch rajongók is: a Balaton körül több helyen is különleges reggelik és napindító brunchok várják az eseményre érkezőket. A Káli Art Innben stílusos vasárnapi villásreggelit kínálnak minden földi jóval, a Lokal47 Étteremben pedig egy napindító jógával kötik egybe a termelői brunchot. A második hétvégén a Kővirág várja vasárnapi brunch-ra a fesztivál vendégeket, és itt a tulajdonos, Zakar Kata a reggeli alatt terítés workshopot is tart, – hiszen a TASTE BALATON fesztivál fontos része, hogy minél több programba bevonják a vendégeket is.

Vonódj be!

Több workshop is várja a TASTE BALATON fesztiválon azon vendégeket, akik kicsit közelebbről is ismerkednének a főzéssel. Árvai Anita vegán főzős workshopot tart majd a Veganeetában, a Lelkem Kisvendéglőben gasztrofotózni tanulhatunk, Szikra Gabi közös főzést hirdetett Fonyódon, A Konyhám Stúdió 365 nevű éttermében, de a szigligeti Villa Kabala konyháján arra is lesz lehetőség, hogy valaki egy egész napra beálljon a konyhába a séf mellé, és testközelből élje át egy étterem működését.

Különleges vacsorák

És ne feledkezzünk el a vacsorestekről sem: a Kistücsökben például az olasz (Friuli régió) és az erdélyi gasztronómia is kap egy külön hétvégét, ennek keretében több száz éves erdélyi receptek alapján készül a vacsora, a Káli-medencébe pedig a szlovén Kodila étterem érkezik, – egészen pontosan a Mi a kő étterembe. A balatonvilágosi Lavender konyháján egy nagyon különleges sajt és steak vacsorán lehet részt venni, és rendkívüli fogásokkal készül a Szőlősi Kocsma is, ahová Krasznai Norbi séf mellé Barna Zsanett áll be a konyhába. A Konyhám Stúdió 365 étteremben szarvasgombás vacsoraest várja a vendégeket, a badacsonytomaji Vánkosban pedig az új gasztrogeneráció készül csodás ételekkel.

További programok: https://tastebalaton.hu/

https://www.facebook.com/tastebalaton
https://www.instagram.com/tastebalaton/

Résztvevő éttermek:

A Konyhám Stúdió 365 • Anna Grand Hotel • Bistro Sparhelt • Borbarátok • Casa Christa • Csopaki Resti by Laurel • Dobosi Birtokközpont • Hableány • Hotel Bonvino Wine&Spa • Káli Art Inn • Kalóz Strandbisztró • Kistücsök Food&Room • Kővirág • Lavender Terasz • Lelkem Kisvendéglő • Lokal47 és Kristinus Borbirtok • Mi a Kő • NOON Restaurant&Lounge • Oliva Étterem Veszprém • Port Étterem&Panzió • Pörc – Bisztró és Delikát • Szőlősi Kocsma • Vánkos • Veganeeta • Villa Chez les Amis. • Villa Kabala

Együttműködő partnereink: BalatonBike365 és Balaton Bike Tour

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »