Új pompájában a Kálvária templom Kőszegen

Új pompájában a Kálvária templom Kőszegen

Oldalainkon többször írtunk már az Alpok lábánál megbúvó gyönyörű műemlék kisvárosról, Kőszegről, most azonban nem maga a város adja az alapot, hanem a település feletti hegyen épült Kálvária templom, melyet a közelmúltban adtak át a teljes körű felújítás után.

A város minden pontjáról remekül látható szakrális építmény szinte megkoronázza a festői kisvárost. Hogy mennyire gondoltak a tervezők arra, hogy része legyen az óvárosnak, ha a „Hősök kapuján” át lépünk be a hajdan várfallal körülvett Jurisics térre, egyből elénk tárul a Kálvária hegy, és rajta a templom látványa a házak közötti területen. Ez este még csodálatosabb, amikor a fehér fényben pompázó épület szinte csillaként ragyog az óváros felett.

Maga templom, egy pestis járvány miatti fogadalom megtestesítője, a legtöbb város „Szentháromság szobrot” állított, a Kőszegiek viszont gondoltak egy nagyot, és merészebbet léptek. A 393 méteres magasságban levő épület előtt kereszt és egy ma is álló kis kápolna már volt, és a hozzá vezető úton is voltak keresztek Krisztus szenvedésével, ezért is esett ide a választás.

Az építkezés érdekessége, hogy minden anyagot, köztük több mint 70 000 téglát kézben hordtak fel az építkezéshez, aki felsétál a parkolótól a Golgotán a templomhoz, fel tudja mérni, mit is jelentett ez annak idején. Magáról a templomról rengeteg leírást találunk, most nézzük meg miért is másszunk fel hozzá!

Mindenképpen a hajdani koronaőrző bunker mellől induló utat válasszuk, részben mert akkor ezt a nevezetességet is meg tudjuk tekinteni, részben pedig azért, mert erről az oldalról az „Andalgó sétánynak” nevezett gyönyörű erdei sétányon tudjuk a hegyet meghódítani.

Az út egyben Golgota is, a hajdani fakeresztek helyén előbb kő kereszteket majd 1890-ben magában is egy-egy kápolnának beillő épületeket húztak, melyek felújítása is megtörtént a mostani projektben, már csupán minimális földmunkával találkozunk, ami a sétautat is érinti.

A kicsit meredek kaptatón jól is esik megállni egy-egy stáció mellett, és a látványban való gyönyörködés mellett elgondolkozni azon, amit korábban említettünk, milyen nehéz dolguk is volt annak idején az építőknek.

A hegyre érve fenséges látvány tárul elénk, ahogy a fák közül előbújik a példásan felújított templom, ami a városból csak egy kis épületnek tűnt. A földmunkák még nincsenek teljesen befejezve a téli idő miatt, de a padokat már kitették, hogy pihenés közben nézelődjünk.

És nézelődjünk is, hiszen nem csak a szépen felújított, sajnos csak kívülről megtekinthető templom látványa az, amiért érdemes a volt a fáradozásunk, hanem az elénk táruló fenséges panoráma is, hiszen miután lentről is mindenhonnan látható a templom, így ez fordítva pazar város és tájképet vetít elénk. Szépen látszik a városka pompás elhelyezkedése, a komplett belváros, a környező szőlőültetvények, és természetesen az Alpok aljának hegyvonulatai.

Egészen biztos, hogy nem lesz olyan látogató, aki sajnálni fogja a fáradozást, hogy feljutott ide, és átadta magát a természet szépségének! Senki ne hagyja ki ezt az élményt, aki Kőszegre látogat!

És látogasson is el, mert a város és környéke ezernyi kulturális és természeti szépséggel, programokkal, remek gasztronómiával és finom borokkal várja a turistákat! Olcsó és tökéletes szállás az ország legrégebbi szállodájában az „Arany Struccban”, vagy a szintén Fő téren levő műemlék házban levő „Portré Panzióban” ajánlott, kipróbált. Étkezések ugyan ezeken a helyeken, helyi bort pedig a pár házra található Tóth pincében érdemes kóstolni, vásárolni. Kőszeg minden évszakban ezernyi élményt nyújt, keressük fel bátran!

További információk:

www.koszeg.hu

www.portre.com

www.aranystrucchotel.hu

www.tothpinceszet.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »