Látogatóban a Wenckheim családnál Szabadkígyóson

Látogatóban a Wenckheim családnál Szabadkígyóson

Több alkalommal bemutattuk már Gyula nevezetességeit, programlehetőségeit, de nem térünk ki arra, hogy a közelben is micsoda fantasztikus érdekességek várnak ránk, ha a híres fürdővárosban nyaralunk. Ezt a hiányt szeretnénk most „nyomatékosan” pótolni, hiszen egy országosan is párját ritkító nevezetesség vár minket tárt kapukkal alig pár kilométerre Gyulától Szabadkígyóson, a Wenckheim kastély! Nézzünk hát körül, miért is kell mindenképpen felkeresnünk, ha a közelben vagyunk!

A kastély és a család múltjába nem kezdenénk bele, hiszen a folyamatosan induló tárlatvezetésen olyan kiváló, alapos, szakmailag is csak dicsérhető előadásban lehet részünk, hogy egy cikk keretei között meg sem próbálkozunk vele.

Amit azért tudnunk kell, a kastély Ybl Miklós tervei alapján 1875-79 között építették német neoreneszánsz stílusban, és korának Európai viszonylatban is egyik legmodernebb épületének számított. A rezidenciát a kor legkorszerübb technikai vívmányaival szerelték fel, gőzgép toronyba pumpálta fel a vizet, és onnan került a vasból készült csővezetékbe, amely a kastély szobáit, valamint a parkot és az istállót is ellátta vízzel. A kastély körül egykor gázlámpák világítottak, a világítógázt az ún. „gázházban” fejlesztették a konyha épülete mögött.

Mint megtudtuk a kastélyt központi fűtés melegítette légfúvással, amit nyáron jég segítségével hűtésre használtak, ezek a rendszerek messze meghaladták a korukat, ma is modernek számítanak, használhatók.

2019-2022 között került sor a műemléki helyreállításra, a kastély egy része teljesen visszanyerte eredi szépségét, és hűen a régi vívmányokhoz, interaktív elemek tömkelegével teszik még varázslatosabbá, és átélhetőbbé a kastély mai felfedezését.

A berendezések nem mindegyike a kastély tartozéka volt, de kor hűek, eredetiek, és tökéletesen restauráltak, jó néhány bútordarab akár ki is próbálható, fotózkodhatunk benne.

Számítógépek segítségével „beszélgethetünk” a személyzettel, hallgathatjuk a hajdani dallamokat, játékosan ismerkedhetünk meg a korral, de VR installáció segítségével akár repülhetünk is a kastély felett, és korabeli fotókat is készíthetünk magunkról…

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ebben a kastélyban minden korosztály élvezni fogja a látogatást, amire bizony jelentős, legalább 2-3 órát érdemes szánni, ha mindent ki szeretnénk próbálni, megnézni.

Szintén a kor vívmánya volt a hívó csengő rendszer, melyet a mai napig kipróbálhatunk például a gyönyörűen berendezet grófnői hálószobából.

A nagyszalonban kihagyhatatlan a család vendégkönyve, ami elképesztő mennyiségű nevet takar, de a virtuális világ segítségével mi is beírhatjuk magunkat ide, mint a család vendége, jópofa dolog, ne hagyjuk ki.

Oldalakat írhatnánk a kastély szebbnél szebb termeiről, de inkább azt javasoljuk, járjuk végig és éljük át a korabeli életet, az élmény teli vezetés után még egyszer járjunk körbe mindent, és próbáljunk ki! Viszont azt az érdekességet még el kell mondani, hogy ennek a mesebeli kastélynak annyi bejárata van, amennyi évszak van, annyi szobája ahány hét, és annyi ablaka, ahány nap van egy évben.

Mielőtt magából a kiállító térből kijönnénk, és a pincén keresztül a toronyba indulnánk, ne hagyjuk ki a kávézót! Látványos kávégépből mérik a fekete aranyat, fotót megér.

És persze azért is, mert a maga a helység, ahol remek kávénkat elfogyaszthatjuk, az a hajdani ebédlő, melynek csodálatos faberakásait, és hangulatos légkörét akkor is érdemes kipróbálni, ha nyílván nem az eredeti funkciójára van berendezve és használva.

Innen nem is vezethet máshova az utunk, mint a toronyba! A csigalépcső megmászása után felejthetetlen panoráma kárpótol minket fáradozásainkért, mind a parkra, mind az épületre, mind a környező uradalomra, hiszen a család az egyik legnagyobb földbirtokkal rendelkezett, és nagyon modern és virágzó uradalmat vezetett.

A csodálatos látkép és a fotózás után irány a labirintusos, szökőkutas park, melyet az épületből is többször láttunk az ablakból, és ahonnan a legszebb maga a kastély, érdemes leülni, és csodálni az újra a régi pompájában tündöklő épületet!

No de főleg ha gyerekekkel vagyunk, kihagyhatatlan a parkba tett séta! Nem csupán a hangulatos, sok kacsával körülvett tó érdemel egy kellemes sétát,

 hanem az egyedi játszótér is, ahol a család hajdani repülőgépének az utánzatán mászkálhatnak a gyerekek, miután minden játékelemet kipróbáltak.

Természetesen ez csupán csak kis eszencia abból a sok látványosságból és élményelemből, ami ebben a gyönyörű parkban található kastélyban vár ránk, de inkább fedezzük fel személyesen, megéri az időt!

További információ: www.szabadkigyosikastely.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »