Villámlátogatás Palicson

Villámlátogatás Palicson

Szerkesztőség a határlépési mizéria miatt Palicson töltött egy éjszakát, így volt egy pár órás lehetőségünk egy kicsit körbe nézni, ebben a hatalmas fellendülést mutató, közel 200 éves üdülőhelyi múltra visszatekintő Vajdasági településen.

Maga Palics gyakorlatilag Szabadka városához tartozik, mely a magyarok körében elsősorban hajdan oly híres piacáról ismert, bár itt is ezernyi látnivaló van, de ez egy bőven lehet egy másik cikk témája.

A ma közkedvelt fürdővárost már Mátyás király idejében is említik, de tavának, iszapjának jótékony hatására alapuló üdülőhelyi kiépítése a 1800-as évek közepére tehető. Mai szecessziós külsejét folyamatosan érte el, a Monarchia idejének egyik legkedveltebb üdülővárosa lett.

Az egész települést a „korai svájci” típusú nyaraló villák jellemzik a mai napig, szerencsére kisebb-nagyobb sérülésekkel, de szinte a komplett régi fürdőváros rész megőrizte hajdani báját, épületeit, hatalmas parkjait. Az egyik ilyen villa tulajdonosa maga Tito volt a Jugoszláv időkben.

Nyílván való módon „A” Palicsot maga a sekély vizű, de nagy kiterjedésű tó uralja, és az északi részén, a tulajdonképpeni régi üdülő települést alkotót parkszakasz. Órákig bolyonghatunk a hangulatos erdei sétányokon, melyek a part közelében már meseszép parkokká alakulnak, itt találjuk a legszebb villákat is, amik most egyre inkább turisztikai hasznosításra kerülnek.

Remek fotótémák ezek a szép kastélyok a tóparti parkokban, de mindenképen sétáljunk el a Monarchia idejére oly annyira jellemző, itt szinte teljes épségben, és eredeti funkciójában megmaradt fürdőházhoz, üljünk be egy kávéra.

Ha van időnk, itt bringó hintót, kerékpárt, vizi biciklit bérelhetünk, mehetünk vitorlázni, vagy akár hajókázni a tóra, mondani sem kell, hogy például a Balatoni vagy tengerparti árak töredékéért.

Ki kell emelni a naplemente túrákat, ámulatba ejtően fantasztikus élmény a vízről nézni, ahogy a lenyugvó nap megfesti a vizet, igaz ez a kép a strandról is pazar látvány.

Igen, ha már strand! A Monarchia korszakát idéző partszakasztól elsétálva a modern turisztikai központhoz érünk, fürdő-napozó stégek, homokos strand, rengeteg strandbüfé, kisétterem, bár vár minket.

A fejlődés megállíthatatlan, ennek része lesz a hamarosan átadásra kerülő Aquapark is, persze ezek élvezetéhez több időre érdemes érkezni. A víz fürödhető, de sajnos azt tudni kell, hogy nagyon meleg és sekély, ezért elég algás, így nem tűnik tisztának mondjuk a tengerhez szokott szemnek, pedig minden rendben van vele.

Nem is tudom, merjem e írni, hogy a remekül kiépített strand ingyenes, ahogy a rizságyak, szalma napernyők, székek minden.  A fizető automatát hiába is kerestük az árnyékos parkolóban, azt sem értették mit is akarunk, ahogy a példás illemhelyeken sem volt gondunk azzal, hogy nem volt apró Dinárunk, nem lett volna hol, kinek fizetni.

A tópart bárban, eldőlve egy rizságyon, nézve a naplementét kb 600 forint egy korsó csapolt sör, 1-2 ezer egy koktél, 250-280 forint egy akkora gombóc fagylalt, hogy nem is igen adnak kettőt, mert az már egyszerűen leesne a tölcsérről, max 3000 forintból, már komoly vacsorát fogyaszthatunk a parti étteremben, de a büfékben a fele is bőven elég.

Ha bevesszük uticéljaink közé, már pedig melegen ajánljuk mindenkinek, biztos, hogy mi is visszatérünk egy alapos ismerkedésre, akkor szállás is kell. Nagy szállodákat nem találunk, természetesen itt is vannak elegáns kastély szállok, egy átlagos magyar szálloda áráért, vagy valamivel alatta, de egy klímás, saját kertes központi helyen, mindehhez közel fekvésű apartmanban, panzióban 30-40 Euróért kapunk szobát parkolóval, wifivel, magyarul tudó személyzettel, példás tisztaságban.

És mi minden van még, amivel Palics hívogat minket? Nos ehhez nekünk is vissza kell menni, hisz mi is csak az „eszenciát” tudtuk pár óra alatt élvezni, de minket egyértelműen meggyőzött, hogy vissza kell térnünk! Tegye ezt bátran mindenki, garantáltan nem fog csalódni semmiben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »