Ezek a borászatok palackozhatnak az idén Hegybort és Balatonbort

Ezek a borászatok palackozhatnak az idén Hegybort és Balatonbort

2023. június 9-én Veszprémben, a Magyar Mozgóképfesztivál keretén belül a Filmio Fröccsteraszon tartotta meg a Balatoni Kör a BalatonBorról, a Hegyborról, valamint Kóstold körbe kiadványról szóló rendezvényét.

„Nyolc éve készítettünk először BalatonBort, ez az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon. Van múltunk, jelenünk, és nagyon sok tervünk a jövőre nézve is” – mondta az eseményen Dobosi Győző, a BalatonBor projektvezetője.

2023-ban 19 termelő készít több mint 80 ezer palack BalatonBort, és 12 termelő több mint 30 ezer palack Hegybort, de a számok még emelkedni fognak, a termelők óvatos becsléssel neveznek, majd minden évben több palackot töltenek le.

A BalatonBor Olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek.

A magasabb kategóriájú HegyBor is Olaszrizlingből készül, tartalmas balatoni bor, célja a Balaton környéki történelmi szőlőhegyek Olaszrizling borainak közös kommunikációja és a helyi eredetvédelmi törekvések előmozdítása. Ezeket a borokat magasabb koncentráció, magasabb tartalom jellemzi, így a gasztronómiában a magasabb szintű ételpárosításhoz is tökéletesek.

„Azon dolgozunk, hogy a jövőben a dűlős borok is elkészüljenek, ami a borásznak jutalomjáték lesz” – hangsúlyozta a szakember.

Az alulról szerveződő projekt célja, hogy a balatoni termelők a balatoni olaszrizlingjüket, mint BalatonBort vagy Hegybort, a Balaton térségében tudják értékesíteni, hogy itt a lehető legtöbb vendéglátóegységben jelen legyenek. Meglátásuk szerint egy borvidék akkor tud hosszútávon markánsan, önállóan fellépni és branddé alakulni, ha egységes szerkezetben, konzisztensen, egymásra építve tudja bemutatni borait.

2023-ban BalatonBor termelők:

Androsics Birtok, Bujdosó Pincészet, Dobosi Pincészet, Első Magyar Borház – Szeremley Birtok Kft., Gyukli Pince, Hujber Pincészet, Koronczai Pince, Veszprémi Pince, Zelna Borászat, Dóka Éva Pincészet, Laposa Pince, Cseh családi Pince, Barna Pince Ábrahámhegy, Fata Pince, Tagyon Birtok, Feind Pincészet, Istvándy Pincészet, kisspince, Végh Róbert

2023-ban Hegybor termelők:

Dombi Pince, Cseh Családi Pince, Végh Róbert, Zelna Bor, Tagyon Birtok, Fata Pince, kisspine, Dobosi Pincészet, Androsics Birtok, Martinus Birtok, Szabó és fia Borpince, Tánczos Pince

A BalatonBor két éve a veszprémi Pannon Egyetem hivatalos bora.

A bemutatót követő két napos rendezvényt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében rendezték meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »