A magyar csapat harmadik helyezett lett a Bocuse d’Or lyoni döntőjén

A magyar csapat harmadik helyezett lett a Bocuse d’Or lyoni döntőjén

Január 22-23-án rendezték meg a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjét, a Bocuse d’Or Grand Finalt a Sirha Lyon keretein belül. A magyar csapat hétfőn állt a versenybokszba és a harmadik helyet sikerült elhozniuk.

A versenyre 24 országból érkeztek csapatok, hogy mint minden második évben, most is kiderüljön, ki a legjobb.

A magyar csapat, Dalnoki Bence séf, Széll Tamás coach és Nyikos Patrik commis hetek óta készült a megmérettetésre a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Hungexpón található versenykonyhájában. Január 23-án, hétfőn reggel 8:13-kor álltak a versenybokszba és készítették el a két tányért, amelyet a zsűrinek felszolgáltak.

Kötelező alapanyagok és témák

A Bocuse d’Or lyoni döntőjén a szokott módon két ételt kell készíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást. A táltéma kötelező alapanyagai az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab kagyló.

A 2023-as lyoni döntő másik témája, a tányértéma – ahogyan ezt már a Bocuse d’Or versenytől megszokhattuk – egészen formabontó és forradalmi. A csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kell készíteniük, három fogást 15 személyre.

A három fogás mindegyikében kell szerepelnie a töknek, az előételnek vegánnak kell lennie, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepel.

A magyar csapat az európai válogatón elért második helyezés miatt kiemelt figyelmet kapott, és mint kiderült, nem is véletlenül: az este 6-kor kezdődő eredményhirdetésen a dobogóig jutottak, a harmadik helyet sikerült megszerezniük. Az ezüstöt Norvégia hozta el, a verseny győztese pedig Dánia lett. Mivel a verseny során háromfogásos gyerekmenüt is kellett készíteni, így a zsűriben gyerekek is helyet foglaltak. Az ő különdíjukat Japán nyerte el. A Social Commitment díjat Mexikó, a legjobb commist Norvégia, a legjobb hústálat pedig Svédország tudhatja a magáénak.

A kóstoló zsűriben a magyar csapat elnökeként Hamvas Zoltán foglalt helyet, a zsűri tiszteletbeli elnöke pedig Dominique Crenn, a világ egyik legsikeresebb női séfje, a San Franciscó-i, három Michelin-csillagos Atelier Crenn megálmodója volt.

„Hatalmas mérföldkő ez nem csak a magyar Bocuse d’Or versenyzés, de az egész magyar gasztronómia történetében. Sok-sok év tapasztalat, rengeteg munka, áldozat és összefogás van emögött ez eredmény mögött. Ez a bronz szobor újabb bizonyíték, hogy Magyarországnak ott van a helye a világ gasztrotérképén” – mondta el Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.

A történetnek persze nincs vége. 2024 márciusában Norvégiában kerül majd sor a Bocuse d’Or európai válogatójára. A kérdés csak az, hogy ki képviseli majd Magyarországot, hogy a sikerből sikerszéria legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »