Szüreti mulatságok Badacsonyban és Tihanyban

Szüreti mulatságok Badacsonyban és Tihanyban

Ízletes nedűk kóstolójára és jó hangulatú programokra várják a vendégeket a szeptember 9-11-i hétvégén Badacsonyba, egy héttel később pedig Tihanyba.

A hagyománytisztelő badacsonyi szőlősgazdák és a rendezvényszervezők idén is emlékeztetni szeretnék a résztvevőket arra a közel 60 éve megrendezett szüreti vígasságra, amelyet kulturális és turisztikai kuriózumként 1964-ben a Magyar Televízió élő adásban közvetített.

A háromnapos badacsonyi rendezvény hangulatát pénteken este a Funkydoki party zenekar alapozza meg, szombat délelőtt a gyerekműsoroké lesz a főszerep, este mások mellett a Batsányi Táncegyüttes, majd Hevesi Tamás lép színpadra.

Vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődik a hagyományos szüreti felvonulás Badacsonytomajról Badacsonyba, előtte – követve a több évtizedes hagyományt – a tomaji református templomnál megáldják a szőlőharangot.

11 és 12 óra között a 71-es úton vonul a sokadalom Badacsonyba, ahol látványos fogadási ceremóniával zárul a felvonulás.

Délután a Fanyűvő játékparkban folytatódik a program, 14 és 16 óra között táncegyüttesek  gálaműsora látható.

Egy héttel később Tihanyban rendeznek szüreti programokat. Borban az egészség címmel kezdődik borkóstoló péntek este a Tihanyi Alkotók Házában, majd a Mádl Ferenc téren kerül sor a Szüreti Napok megnyitására és egy rövid borkóstolóra.

Ezúttal adja át Tósoki Imre, Tihany polgármestere az arra érdemesülteknek a Virágos Tihanyért és a Takarékos Tihany Porták elnevezésű verseny díjait.

Tihany ünnepeit mutatja be a szombat délelőtt a Tájházban rendezett fotókiállítás, az Alkotók Házában Lukács Sándor író hívja irodalmi barangolásra az érdeklődőket, majd a Mádl Ferenc téren Grubits Bianka és Horváth Dániel előadóművészek lépnek színpadra. A szombati napot szüreti bál zárja.

A vasárnapi események a Tihanyi Tájházakban vásári komédiával kezdődnek, délután 3-kor látványos felvonulás indul a Belső-tó partjáról, 4 órakor a Visszhangdombon kerül sor a szüreti esemény fénypontjára, a szőlő- és kenyérszentelésre. Kora este a Tihanyi Asszonykórus, majd Varga Feri és Balássy Betti műsora várja az érdeklődőket.

Szeptember 18-án az Arácsi Szüretre várják az érdeklődőket, szeptember második felében és októberben további településeken folytatódnak a balatoni szüreti vígasságok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »