Sóletfesztivállal és filmzene koncerttel kezdődik idén a Zsinagógák Hete

Sóletfesztivállal és filmzene koncerttel kezdődik idén a Zsinagógák Hete

Zsidó filmzenei válogatás a Dohnányi zenekar előadásában és a már hagyományosnak számító Sóletfesztivál is szerepel az EMIH–Magyar Zsidó Szövetség idei, Zsinagógák Hete rendezvénysorozatának programjában.

A Zsinagógák Hetén, augusztus 28. és szeptember 7. között változatos kulturális, szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket, különböző fővárosi és vidéki helyszíneken, illetve megnyitják a megújult Vasvári Zsinagógát és a debreceni Zsidóházat is – közölte az EMIH.

A rendezvénysorozatot a Sóletfesztivál nyitja meg augusztus 28-án, a Budai Parkszínpadon. Itt a látogatók ízelítőt kaphatnak három ország (Magyarország, Izrael, Líbia) hagyományos sóletjéből, lesz vegán sólet, és kóser édességeket is kóstolhatnak.

A legkisebbeket a színpad melletti zöld területen ugrálóvárral, vetélkedőkkel, kézműves programokkal, a nagyobbakat óriási társasjátékokkal várják. Koncertet ad a Kalap Jakab és a Hot Jazz Band zenekar, valamint zsidó meséket ad elő a Babka-báb társulat.

Augusztus 28-án este a Budai Parkszínpadon rendezik meg a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertjét, amelyen ezúttal zsidó témájú vagy zsidó szerzők által komponált filmzenék csendülnek fel. Többek között hallható lesz a West Side Story és a Hegedűs a háztetőn John Williams-féle feldolgozása is.

A Zsinagógák Hete programsorozatában, augusztus 31-én Flamm Ferenc litográfiáiból nyílik kiállítás Szentendrén, majd a szlovákiai Mojse Band trió ad koncertet. Szeptember 3-án a Budai Várban a zsidó emlékhelyekre sétálhatnak el az érdeklődők, Márai Sándor felesége, Lola naplójából pedig szeptember 5-én Schell Judit ad majd elő. Szintén szeptember 4-én a Komádi Gyermekotthon lakóinak mindennapjai által ihletett előadást is megnézhetjük, mely után a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai zenélnek.

A programsorozat részeként augusztus 30-án megnyitják a megújult Vasvári Zsinagógát, szeptember 7-én pedig átadják a debreceni Zsidóházat is, mely kulturális, oktatási és hitéleti programoknak, sőt a kóser Hamsza étteremnek is otthont ad majd.

A programokról részletesen a Zsinagógák Hete hivatalos oldalán olvashatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »