Ezek ma a legjobb hazai borok

Ezek ma a legjobb hazai borok

Ismét rekordszámú nevezés érkezett, így 16 országból összesen 960 tétel versenyzett idén a VinAgora Nemzetközi Borverseny díjaiért.

Noha a járványhelyzet számos beutazási és szervezési nehézséget okozott idén, ennek ellenére végül 2021-ben is sikerült megrendezni a Közép-Európa egyik legrangosabb nemzetközi borversenyeként számon tartott VinAgorát.

A borversenyre érkezett nevezések száma idén is – ahogy négy éve folyamatosan – felülmúlta a korábbi évek legmagasabb mintaszámát. A 16 országból érkező 960 tétel átlagos színvonala is az évek óta stabilan tapasztalt magas szintet hozta, hiszen a borok  közel 80%-a ért el legalább ezüstéremnek megfelelő pontszámot. A VinAgora azonban követi a meghatározó nemzetközi szervezetek (OIV és VINOFED) szigorú versenyszabályait, melyek értelmében minden főkategóriában csak a borok legjobb 30%-a részesülhet éremben, így minden egyes kiosztott érem kimagasló minőséget tükröz.

A 22. VinAgorán végül 7 főkategória győztes Champion érem, 13 nagyarany-, 169 arany-, és 108 ezüstérem, valamint további 23 különdíj született.

A Csendes fehérborok főkategóriát az egri Kovács Nimród Winery 2017-es Nagy-Eged-hegy Sky Furmintja nyerte, a csendes rosék közül a kunsági Szentpéteri Borpince 2020-as Néró Roséja kapott Champion-díjat, a Csendes vörösborok főkategória legjobbjának pedig a szekszárdi Fritz Borház 2018-as Szekszárdi Primus Cuvée-jét választotta a zsűri.

A Gyöngyözőborok főkategória első helyezettje a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2020-as Anna Rosa Gyöngyözőbora lett, a Törley Pezsgőpincészet Törley Chardonnay Brut tétele a pezsgők között szerzett első helyet, a Természetes édes borkülönlegességek főkategóriában pedig külföldi győzelem született: a morvaországi Znovín Znojmo 2017-es Tramín cerveny Vyber z Cibéb bora kapott Champion-díjat. A botritiszes borok közül ezúttal a tokaji Palkó Borok 2017-es Tokaji Aszúját találta a legjobbnak a zsűri.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »