Ők az idei év Mentes Séfjei

Ők az idei év Mentes Séfjei

Kedden a METRO Gasztroakadémián idén 5. alkalommal rendezték meg a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló az Év Mentes Séfje versenyt. 

A döntőt élő selejtezők előzték meg, idén először pedig amatőr és profi kategóriában is összemérhették a versenyzők tudásukat. A versenyen készített ételek és desszertek mindegyike glutén-, cukor-, tejmentes és vegán. A résztvevők alternatív alapanyagok felhasználásával készítették el mentes fogásaikat, így az alkotás igazi kreatív élmény volt számukra.

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az allergénmentes, egészséges táplálkozás fontosságára, valamint bemutassa, hogy allergénmentesen is lehet finoman és sokszínűen étkezni. Az Év Mentes Séfje egy évig viselheti a címet és értékes nyeremények is várták.

Az ételeket profi szakemberekből álló zsűri pontozta: Varga István nyers vegán séf, gasztrofilozófus, Tanács Attila mesterszakács, Stőhr Gréta vegán séf, író, Blendea Károly séf, Garami Gábor rádiós műsorvezető, zenész, Vágó Piros rádiós műsorvezető, gasztrokalandor, Ádám Csaba séf és Gálicz István séf. Mindkét kategóriában elképesztő ételkölteményeket készítettek a versenyzők, ezzel megizzasztva a zsűritagokat.

Amatőr kategóriában első helyezést ért el Sasinszki Szilvia, aki padlizsán schnitzert készített herby kuszkusszal, tahini szósszal és fehérrépapürével, valamint Fekete-erdő tortát vegán verzióban.

Második helyezést ért el Debreczeni-Jerkovics Boglárka. Ő karfiolpürével, hamis halfilével, pilau golyóval, pirított répával, céklával, zöldolajjal, gránátalmás friss salátával és mandulával, valamint erdei gyümölcsös-mentás túrós vegán szelettel és pirított pisztáciával hódította meg a zsűri ízlelőbimbóit.
A dobogó harmadik fokát Nényei Lujza foglalta el, aki tofuval és gombával töltött sült vöröshagymát salsa verde magkeksszel, illetve mini tart datolyával, dióval, kókusztejes kesudiókrémmel és marinált körtével készített.

Profi kategóriában diadalmaskodott Zsolnay Gergely. „Ember és Univerzum”-fenntarthatóság egy tányéron fantázianevű ételével és mentás-avokádós bavaroise krémjével, gluténmentes piskótaágyon, olajos magtészta alatt, almacukor karamellel a tetején desszert kreálmányával levette a zsűri tagjait a lábáról.

Második helyen végzett Molnár Viktor, aki zellersteaket készített borsófehérje májas szilvás köles tabuléval, hamis tükörtojással, cékla-jus-vel, céklával színezett pirított répával, tofu baconnel, a desszert pedig fahéjas-körtés tarte volt currys vaníliakrémmel, tejszínhabbal, erdei gyümölcsös kaviárral, mentás pisztáciás morzsával megspékelve.
A dobogó harmadik fokát pedig Tikos Dávid foglalta el. Dávid karfiolsteaket készített sajtos karfiolpürével, karfiol tabuléval és pisztácia ropogóssal. A desszert pedig datolyás-diós köles túrógombóc volt, karamellizált körtével és kesu tejföllel, valamint bogyós gyümölcsökkel.

Az idei Év Mentes Séfje versenyzőkkel a 2023. április 1-jén és 2-án megrendezésre kerülő Csak a Mentes Fesztiválon személyesen találkozhatsz a RaM Színházban.

Vélemény, hozzászólás?

Translate »