Karácsony közeledtével egyre többen keresünk személyes ajándékokat, amelyek túlmutatnak a hagyományos, sokszor sablonos bolti kínálaton. A saját készítésű, ehető finomságok nemcsak egyediséget, hanem odafigyelést és szeretetet is közvetítenek. Hoztunk két inspiráló receptet, amelyekkel garantáltan sikert arathatsz.
Mézeskalács-csodák díszdobozban
Az ünnepi időszak ikonikus édessége. Készíthetünk belőle karácsonyfadíszeket, apró házikókat vagy egyszerű, de mégis kedves figurákat. Egy szép dobozba csomagolva vagy celofánnal átkötve remek szuvenír lehet. A klasszikus recept pofonegyszerű.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg méz
- 10 dkg vaj
- 2 tojás
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál őrölt fahéj, szegfűszeg és gyömbér
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, pihentetjük pár órán át, majd formákra szaggatjuk és 180°C-on aranybarnára sütjük. Színes cukormázzal díszíthetjük, ami még különlegesebbé teszi.
Isteni házi granola
Nemcsak finom, hanem egészséges ajándék is lehet a granola. Egy-egy elegáns üvegbe töltve, szalaggal díszítve minden reggelit ünnepivé varázsol.
Ajándékkosarak
Hozzávalók:
- 30 dkg zabpehely
- 10 dkg mandula vagy dió
- 5 dkg kókuszreszelék
- 5 dkg aszalt gyümölcs (pl. áfonya vagy mazsola)
- 3 evőkanál méz
- 2 evőkanál kókuszolaj
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a mézzel és olvasztott kókuszolajjal bevonjuk. 160°C-on, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük, közben egyszer-kétszer megkeverjük. Hűtés után aszalt gyümölcsökkel dúsítjuk.
Egyéb ötletek ínyenceknek
Ha valami igazán különlegeset szeretnénk, készíthetünk fűszeres olajokat vagy balzsamecetet, házi csokoládétrüffelt vagy akár alkoholos likőröket is. Egy szép üvegben vagy ízléses csomagolásban mindegyik hatalmas meglepetést okozhat.