Megvannak a Michelin Guide magyar díjazottjai

Megvannak a Michelin Guide magyar díjazottjai

A világ vezető étteremkalauza idén is átadta díjait a Magyar Állami Operaházban, ahol minden eddiginél több, összesen 78 étterem került be a francia kalauz magyarországi ajánlójába.

Az ünnepélyes eredményhirdetés során kiderült, nemcsak megőrizték Michelin-csillagaikat a magyar éttermek, hanem egy újabb is csatlakozott hozzájuk. Így ezzel három vidéki magyar település, Őriszentpéter, Esztergom és Tata is Michelin-csillagos gasztroműhellyel büszkélkedhet, utóbbi ráadásul kétcsillagossal.

Eközben megőrizte korábban elnyert két csillagát a fővárosi Stand, valamint egy-egy csillagát a hat fővárosi étterem. Így minden korábbinál több, összesen 12 Michelin-csillag ragyog országszerte. 

Az ünnepélyes díjkiosztó alkalmával kiderült, országszerte összesen 78 vendéglátóhely nyerte el a Michelin Guide valamely elismerését vagy ajánlását. A megfizethető, de magas minőségű ételeket kínáló Bib Gourmand vendéglátóhelyek száma 5-tel gyarapodott, így idén immár 11-en szerepelnek e díjazottak között.

A díjat már tavaly óta birtokló hat vidéki étterem mellé idén a mályinkai Iszkor, a szarvasi Újváros Bisztró, a tatai Platán Bisztró, valamint két fővárosiként pedig az N28 Wine and Kitchen és a Goli csatlakozott.

A Michelin Guide tányér szimbólummal jelzett ajánlását idén országszerte 57 étterem érdemelte ki, 10-en első alkalommal. A működésükben a környezettudatosságot is előtérbe helyező Zöld-csillagok száma is növekedett eggyel, a zebegényi Natura Hill csatlakozásával már 5-en büszkélkedhetnek ezzel a díjjal. 

A Michelin Guide minden évben külön elismeréssel díjaz egyes szakmai területeket is. Így idén a Sommelier-díjat Székely Mátyás vehette át az esztergomi 42-től, a Young Chef Award elismerést Lendvai Levente érdemelte ki a budapesti Virtuból. A Service Awardra a Lisztes Ivettet, a szintén fővárosi N28 Wine and Kitchen üzletvezetőjét és sommelier-jét tartották érdemesnek, míg az Opening of the Year Award idén Mályinkára, az Iszkorhoz került.

A Michelin Guide National Selection of Hungary 2024. évi díjazottjai:

Két Michelin-csillag:

  • Platán Gourmet, Tata
  • Stand, Budapest

Egy Michelin-csillag:

Új 1 Michelin-csillagos étterem:

  • Pajta – Őriszentpéter

Mind a 7 korábbi csillagos étterem megtartotta az 1 Michelin-csillagot

  • 42 – Esztergom
  • Salt – Budapest
  • Costes – Budapest
  • Borkonyha Winekitchen – Budapest
  • Babel – Budapest
  • Rumour – Budapest
  • Essencia – Budapest

BIB Gourmand:

Új Bib Gourmand éttermek:

  • Iszkor – Mályinka
  • Újváros Bisztró – Szarvas
  • N28 Wine and Kitchen – Budapest
  • Goli – Budapest
  • Platán Bisztró – Tata

Megőrizték Bib Gourmand minősítésüket:

  • Macok – Eger
  • Morzsa – Pécs
  • Casa Christa – Balatonszőlős
  • Sparhelt – Balatonfüred
  • Kistücsök – Balatonszemes
  • Anyukám mondta – Encs

Zöld csillag:

Új Zöld csillagos étterem:

  • Natura Hill – Zebegény (új)

Megőrizték Zöld csillagukat:

  • Graefl Major Kétútköz – Poroszló
  • Onyx Mühely – Budapest
  • Salt – Budapest
  • Villa Kabala – Szigliget

Ajánlott éttermek (Tányér szimbólum):

Idén először ajánlást elért éttermek:

  • Szaletly – Budapest
  • Kollázs – Budapest
  • Zazie Bistro – Budapest
  • Teyföl – Szentendre
  • Füge – Biatorbágy
  • Cut & Barrel – Budapest
  • Sho Tihany – Tihany
  • Virtu – Budapest
  • Aleli – Budapest
  • Bilanx – Budapest

Megőrizték ajánlásukat:           

  • Natura Hill – Zebegény
  • Kreinbacher Birtok – Somlóvásárhely
  • Hoppá! Bistro – Budapest
  • A Konyhám Stúdió 365 – Fonyód
  • Hosszú Tányér – Hosszúhetény
  • füge – Tihany
  • Öreg Prés – Mór
  • Zelna Borbisztró – Balatonfüred
  • Tihanyi Vinarius – Tihany
  • Alkimista Kulináris Műhely – Szeged
  • Horgonyzó Kisvendéglő – Tiszalök
  • Rutin – Budaörs
  • Neked Főztem – Zánka
  • Zip’s – Miskolc
  • Avalon – Miskolc
  • NOON – Balatonfüred
  • GÓRÉ – Kisharsány
  • Graefl Major Kétútköz – Poroszló
  • Umo – Budapest
  • Bobajka – Tarcal
  • Botanica – Dánszentmiklós
  • Csopaki Resti by Laurel – Csopak
  • MoszkvaTéЯ Bisztró – Budapest
  • Tati – Budapest
  • White Salon – Budapest
  • Zincenco Kitchen – Budapest
  • FLAVA – Budapest
  • Fricska 2.0 – Budapest
  • Piac 42 – Esztergom
  • Nobu Budapest – Budapest
  • Costes Downtown – Budapest
  • Onyx Mühely – Budapest
  • St. Andrea – Budapest
  • Textúra – Budapest
  • Mák – Budapest
  • Arany Kaviár – Budapest
  • Víg Molnár Csárda – Csopak
  • IKON – Debrecen
  • LAMAREDA – Győr
  • Kővirág -Köveskál
  • Végállomás Bistro&Wine – Miskolc
  • 67 Sigma – Székesfehérvár
  • Sauska 48 – Villány
  • Villa Kabala – Szigliget
  • Stand25 Bisztró – Budapest
  • FELIX Kitchen & More – Budapest
  • Spago by Wolfgang Puck – Budapest

Különdíjak:

  • Young Chef Award 2024: Lendvai Levente, Virtu – Budapest
  • Opening of the Year Award 2024: Iszkor – Mályinka
  • Service Award: Lisztes Ivett, N28 Wine and Kitchen – Budapest
  • Sommelier Award: Székely Mátyás, 42 – Esztergom

A Michelin Kalauz díjazási kategóriái:

Az 1936-ban meghatározott csillagos minősítéseken felül, mára több más kategóriában is értékel a Michelin. A jól ismert egy * azt jelenti, kiváló minőségű a konyha, ha arra járunk, érdemes megállni. ** -ot kap az az étterem, amely megér akár egy hosszabb kitérőt is, míg ***-ot a kivételes minőségű konyhák kapnak, amelyek meglátogatása önmagában is megér egy külön utazást.

A BIB Gourmand elismerést kapják azok a jó ár-érték arányú éttermek, ahol mérsékeltebb áron lehet kiváló minőségű ételt kapni. Jellemzően kiváló bisztrók vagy családias vendéglők minősítése lehet ez. Tányér (Plate, Assiette) elismeréssel a gondosan elkészített, jó ételeket kínáló éttermeket minősítik, míg a Zöld Csillaggal az étterem fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseit ismerik el.

Hármas szenzáció! Dupla Michelin-ajánlás a MOL torony éttermeiben! Lendvai Levente az Év Fiatal Séfje.

A főváros gasztronómiai élete újabb kiemelkedő elismeréseket ünnepelhet, hiszen a Zazie Bistro & Bar és a VIRTU Restaurant is bekerült a Michelin Guide által ajánlott helyek rangos sorába. Emellett Lendvai Levente, a VIRTU tehetséges fiatal séfje elnyerte az Év Ifjú Séfje kitüntetést, tovább növelve a magyar gasztronómia nemzetközi hírnevét. Mindezt egy évvel az éttermek nyitása után!

A Michelin Guide évszázadok óta az egyik legnagyobb presztízzsel bíró gasztronómiai referencia. Az, hogy egy étterem felkerül az ajánlási listára, a legmagasabb szintű minőséget, következetességet és kreativitást tükrözi. A Zazie Bistro & Bar és a VIRTU Restaurant is 2023 végén nyitotta meg kapuit a MOL Campusban – előbbi a földszinten, utóbbi pedig az ország legmagasabb épületének 28. emeletén. A Zazie népszerű, vagány bisztró konyhájáért Bíró Dani séf felel, Lendvai Levente pedig a VIRTU konyhafőnökeként a magyar és a Monarchia ételeinek újragondolásával szerzett hírnevet. Az utóbbi egy év munkája pedig nem volt hiába, hiszen december 10-én a világ legrangosabb gasztronómiai kalauza, a Michelin Guide Michelin-ajánlással díjazta az éttermeket, a mindösszesen 27 éves Lendvai Leventét pedig az Év Ifjú Séfjének választotta, aki hatalmas büszkeséggel vette fel a színpadon a séfkabátot.

A magyar gasztronómia nemzetközi sikerei A Zazie és a VIRTU elismerése újabb bizonyítéka annak, hogy Budapest a világ egyik legizgalmasabb gasztronómiai úti célja. A Michelin-ajánlások és az Év Ifjú Séfje cím egyaránt azt mutatják, hogy a magyar konyha nemcsak megőrzi hagyományait, hanem innovatív módon épít rájuk, ezzel érdemelve ki a nemzetközi elismerést.

 

Translate »