A mézeskalács legalább annyira elválaszthatatlan része a karácsonynak, mint a jó éjt mese a gyermekek esti programjának. Az évszázadok óta ismert mézes finomságnak korábban gyógyító erőt is tulajdonítottak, mára a mézeskalács a legtöbb háztartásban a karácsonyi süteménykínálat kötelező eleme. Honlapunkon számos további receptet találtok, Facebook oldalunkon pedig minden adventi vasárnapon kedvenc receptjeinkből osztunk meg egyet. www.austria.info
A mézeskalács legalább annyira elválaszthatatlan része a karácsonynak, mint a jó éjt mese a gyermekek esti programjának. Az évszázadok óta ismert mézes finomságnak korábban gyógyító erőt is tulajdonítottak, mára a mézeskalács a legtöbb háztartásban a karácsonyi süteménykínálat kötelező eleme.
Összetevők:
500 g rozsliszt
120g vaj
105 tk. sütőpor
120g porcukor
250 g langyos méz
2 tojás
1 csomag mézeskalács fűszer
1 tk fahéj
citromhéj (reszelt)
50 g őrölt dió vagy mogyoró
+ 1 tojás a kenéshez
Elkészítés
- Elkészítési idő: 60 perc
- 4 tepsi
1. lépés
A rozslisztet keverjük össze a sütőporral, adjuk hozzá a vajat.
2. lépés
Majd a porcukrot, a fűszereket, a frissen reszelt citromhéjat, a mézet és a tojásokat.
3. lépés
Az így keletkezett masszát gyúrjuk tésztává és pihentessük 1 órán át a hűtőben.
4. lépés
Ezt követően nyújtsuk ki és szaggassuk ki a számunkra tetsző mintákat. Tegyük sütőpapírral leterített tepsire, kenjük meg a felvert tojással és szórjunk őrölt diót vagy mogyorót a tetejére.
5. lépés
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. 7-9 perc alatt süssük készre.
6. lépés
A mézeskalácsot készíthetjük cukormázzal vagy díszíthetjük kandírozott gyümölcsökkel is.