GESZTENYE: AZ ŐSZ ÉS A TÉL AJÁNDÉKA

GESZTENYE: AZ ŐSZ ÉS A TÉL AJÁNDÉKA

Gőzölgő sült gesztenye, hmm… Itt a téli vásárok ideje, amelyeknek elengedhetetlen hozzátartozója ez a forró csemege. A fényes, illatos, sötét barna színű termés az ünnepre hangolódás egyik állandó kelléke, de igazából nem csupán emiatt érdemes fogyasztani.

Élettani előnyei

Alacsony zsír- és kalóriatartalmú, viszont gazdag rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Kiemelkedő a C-vitamin-, kálium-, magnézium- és réztartalma, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez, valamint a szív egészségének megőrzéséhez. Magas rosttartalma révén segíti az emésztést, míg a benne található komplex szénhidrátok hosszabb időre biztosítanak energiát, így ideális választás sportolók és aktív életmódot élők számára.

Honnan származik?

A gesztenyefák dús lombjai alatt rejtőző termés hosszú múltra tekint vissza, hiszen már az ókori civilizációk is nagy becsben tartották. Európa déli részeiről, Kis-Ázsiából és Észak-Afrikából terjedt el, és a mediterrán országok konyháinak egyik alapanyaga lett. Magyarországon elsősorban a Dunántúlon találkozhatunk gesztenyeerdőkkel.

Sokoldalú felhasználás a konyhában

Bár a legtöbben édességek hozzávalójaként gondolnak rá, például püréként vagy tortákban, ennél jóval változatosabban fogyasztható.

Levesként: Egy selymes leves tökéletes előétel az őszi vacsorához. A pirított termést alaplével és tejszínnel összefőzve (ha sietünk használhatunk pürét is), majd fűszerekkel ízesítve különleges ízvilágot érhetünk el.

Köretként: Párolt zöldségek vagy sült húsok mellé kiváló kiegészítő, ha pirítva keverjük hozzájuk. Az enyhén édeskés íz remekül harmonizál a sós fogásokkal.

Salátában: Megsütve, majd darabokra törve, rukkolával, gránátalmamaggal és balzsamecettel kiegészítve frissítő salátát készíthetünk.

Tésztaszószként: Krémes mártással megbolondíthatjuk a tésztákat, különösen, ha parmezánnal és friss fűszerekkel gazdagítjuk.

Íme egy ínycsiklandó recept, ami nemcsak isteni finom, de illatával otthonos hangulatot is varázsol az őszi estéken.

Tejszínes gesztenyekrémleves almával és fahéjjal (4 főre)

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 1 csipet gyömbér
  • 1 tk. fahéj
  • 1 darab alma
  • 1 dl habtejszín
  • 1 liter víz
  • 15 dkg gesztenyemassza
  • 2 ek. rum
  • cukor ízlés szerint
  • 1 csipet őrölt fehér bors

Elkészítés:

Olvasszuk fel a vajat egy magas falú lábasban, keverjük el benne a lisztet, és kicsit pirítsuk meg. Közben pucoljuk meg az almát, kockázzuk fel, és tegyük a levesbe a fahéjjal és a gyömbérrel együtt, majd öntsük fel vízzel.

Az áttört masszát is keverjük a levesbe, ízesítsük ízlés szerint cukorral, egy csipet borssal és rummal. Összeforralás után, amikor az alma is megpuhult, botmixerrel pürésítsük, majd a tejszínt is öntsük a levesbe és forraljuk azzal is át. Jó étvágyat!

A recept forrása: sobors.hu

Translate »