A „Vadateszem” kampány 2024. november 22-én elindult és egy hónapon át tart.
A „Vadateszem” kampány célja a vadhús népszerűsítése mellett a vendéglátóipari forgalom élénkítése. Ezért a kampány egyik részről a vendéglátás szereplőit célozza meg, akik a kampány keretében (pl a Libanaphoz hasonlóan, csak itt vadhúsból) új attrakcióval kedveskedhetnek a fogyasztó vendégek részére. Másik részről pedig a fogyasztók megszólítása a cél, hogy minél nagyobb számban keressék a kampányhoz csatlakozó egységeket. A térképes kereső( www.vadateszem.hu ) pedig eszköz ahhoz, hogy a fogyasztók széles rétege mozduljon ki otthonról, illetve az egységeknek jó lehetőség az új fogyasztók megszólításához/eléréséhez.
A Vadhúsok a legkisebb ökológiai lábnyommal előállított húsok közé tartoznak jelenleg a piacon. Nagy mértékben a magyar erdőkből származnak, tehát 100%-ban hazai termékek, igaz, azok árazásában még mindig érezhető a külföldi piacok hatása. Ennek ellenére a kilónkénti ára a drágább sertéshúsokéhoz hasonló.
Ezért is ajánljuk mindenkinek, hogy bátran keresse a tiszta forrásból származó, vegyszermentes és 100%-ban hazai vadhúst. Ez a program jó lehetőség arra, hogy a vendéglátóipari egységekben újra és újra megkóstolják, megszeressék és az otthonaikban is bátrabban készítsenek vadételeket.
A magyar vad nemzeti kincsünk maradjon, ezért különös figyelmet fordítani a fiatalabb generációk oktatására, valamint az otthoni főzés népszerűsítésére, hiszen a megfelelő elkészítési technikák ismerete jelentős szerepet játszik a vadhús iránti érdeklődés növelésében. Megteheti, hogy hazánkban az egy főre jutó éves vadhúsfogyasztás mindössze ötödik az európai átlagnak.
A vadhús egy olyan alapanyag lehet, amit újra meg lehet ismertetni a fogyasztókkal, vagy akár a modern technológiákkal „játszadozva” éttermi élményt biztosíthatunk a minket választó fogyasztóinknak. Ráadásul mindezt a szezonalitás figyelembevételével. A vadhús amellett, hogy finom, könnyen elkészíthető, egészséges, kiváló beltartalommal bír. Zsírtartalma sokkal alacsonyabb, fehérjetartalma pedig magasabb, mint a háziállatok húsának és a kalóriatartalma is alacsony, így könnyen beilleszthető az alacsony kalóriatartalmú étrendbe is.
A kampány célja a forgalomélénkítés, valamint a vadhús fogyasztására való ösztönzés. Szeretnénk elérni, hogy a magyar vad ne csak exporttermék-, hanem a hazai gasztronómia kiemelt alapanyaga legyen. A kampányhoz eddig 78 vendéglátóhely csatlakozott, akik már
A „Vadateszem” forgalomélénkítő és vadhúst népszerűsítő kampányt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, a Dél-Alföldi Gasztronómiai és Turisztikai Egyesület és a Miskolc és Térsége Turisztikai Közhasznú Egyesület, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – NAK, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), a vendeglatosmunkak.hu, a Pálinka Nemzeti Tanács és az Agrárminisztérium indítja.
Eddig 78 szálloda és étterem csatlakozott, amelyek megtekinthetők a kampány hivatalos weboldalán: www.vadateszem.hu címen. Az oldal részletezi a kampány céljait, résztvevő egységeket, valamint azt is, hogyan csatlakozhatnak az éttermek www.vadateszem.hu/regisztracio-ettermeknek
Íme a csatlakozott egységek listája:
- 48 Étterem és Bár
- A Bárány – Kaposvár
- A KERT Bisztró
- Aquaticum Debrecen Thermal & Wellness Hotel
- Arany Apartman Miskolc
- Aranykorona Történelmi Étterem & Látványpince
- Bagolyvár Club Étterem
- Bajnok Étterem
- Bandula Kisvendéglő
- Béla. bár, étterem, lakás, arborétum
- Beregszászi Étterem
- Blöff Bisztró
- Budapest Music Center
- Castellum Hotel Hollókő
- Duna Wellness Hotel
- Édes Mádkám
- Első Mádi by BG
- Farkas Tanya Étterem és Pizzéria
- Fekete Sas Rendezvényház
- Forgó Étterem
- Four Points by Sheraton Kecskemet Hotel & Conference Center
- Friedmann Hidegkonyha
- Full-Gas – Ducati Hungary, Royal Enfield Hungary, BMW Motorrad, KTM, Husqvarna, Suzuki
- Hagymatikum
- Halászcsárda
- Hotel Aquarell Cegléd
- Hotel Eger & Park
- Hotel Melik
- Hubertus Hof Landhotel
- Hungarikum Hotel
- Hunguest BÁL Resort Balatonalmádi
- Hunguest Bük
- Hunguest Bük – Nyugati szárny
- Hunguest Gyula
- Hunguest Helios
- Hunguest Hotel Aqua-Sol
- Hunguest Hotel Freya
- Hunguest Hotel Panoráma
- Hunguest Hotel Sóstó
- Hunguest Szeged
- Illés Hotel és Stüszi Vadász Étterem
- Kakukk Étterem és Panzió
- Káli Art Inn
- Kertész Csárda
- KicsiZso Reggeliző Kávézó
- KisKulacs Vendégház
- KissVirágom Vendéglő
- Kozárdi Kamra
- Ködmön Csárda
- Kökénydombi Csárda
- Kristály Hotel
- Kulacs Csárda
- Kurta Kocsma Vendéglő
- Land-Plan Hotel & Restaurant
- Madison Pub & Restaurant
- Mátyus Udvarház
- Mi a Kő
- Mischler Cukrászda és Bisztró
- Nimród Bioszálloda és Bioétterem
- Orchidea Étterem és Rendezvényház
- Öreg Tanyacsárda
- Park Étterem
- Park Plaza Budapest
- Platán Örömkonyha
- Rákóczi Pince Étterem
- Saliris Resort – Spa Conference Hotel
- Társam Büfè
- Templomkerti Kisvendéglő és Pizzéria
- Trattoria Prato
- Vadaskert Vendéglő
- VakVarjú Csónakház
- VakVarjú Étterem Buda
- VakVarjú Étterem Pest
- VakVarjú Étterem Újlipótváros
- Várhegy Vendéglő Királyrét
- Vértes Vendéglő
- Vígvarjú
- Zöld Ász Fogadó, Étterem