A CSOKOLÁDÉ EGÉSZSÉGES

A CSOKOLÁDÉ EGÉSZSÉGES

Csokoládé. Pörkölt és őrölt kakaóbab, cukor és némi fűszer egyvelege, amit hajdanán Mexikóban fizetőeszközként használtak, a későbbiek során pedig gyógyászati értékét is felfedezték, ma már az egész világot meghódította. Ettől a lenyűgöző édes örömtől a becslések szerint naponta legalább egymilliárd ember csábul el.

A tudósok sem tagadják, hogy az optimális mértékű csokoládéfogyasztás boldogságot és örömöt idéz elő az emberekben, amit elsősorban a benne lévő örömérzésért felelős anyagoknak tudhatunk be (tiramin és fenil-etilamin). Finom ízvilága mellett a mentális egészségünknek is jó szolgálatot tesz, mégpedig azáltal, hogy segít a stressz csökkentésben – fogyasztásával ugyanis „jó közérzet hormon”, vagyis dopamin, valamint szerotonin szabadul fel.

Abból kifolyólag pedig, hogy a legtöbb csokoládéféle koffeintartalommal is bír, az elnassolásukkal produktívabbnak is érezhetjük magunkat. A csokoládé fogyasztása egészséges lehet számunkra, ezen belül is elsősorban a magas kakaó- és flavonoidtartalommal rendelkező étcsokoládéról jelenthető ki mindez. Ezek az erős antioxidánsok megküzdenek a sejtanyagcsere során felhalmozódó szabad gyökökkel, csökkenthetik az inzulinrezisztenciát és mérsékelhetik a vérnyomást. A minőségi, megfelelő mennyiségű oldható rostot és ásványi anyagokat tartalmazó étcsokoládé javítja az egészséget, valamint csökkenti a szívbetegségek kockázatát 

A Medical News Today pedig egy olyan kutatásra hívta fel a figyelmet (Holland Journal of Medicine), melyben a csokoládé korábbi „rossz hírneve”(pl. fogyasztása aknét és elhízást, magas vérnyomást, cukorbetegséget okozhat) kerülhet tisztázásra. Az áttekintés szerint a csokoládéfogyasztás megakadályozhatja a kognitív hanyatlást és csökkentheti a koleszterinszintet. Ugyanakkor tény, hogy a csokoládék nem csupán egészséges összetevőket tartalmaznak, ezt pedig fogyasztásukkor nem szabad szem elől tévesztenünk, emlékeztessük magunkat arra, hogy a mérték az érték.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »