Borkultúra Ausztriában – heurigerek és buschenschankok

Borkultúra Ausztriában – heurigerek és buschenschankok

A borkultúra sokkal többet jelent, mint jó borokat fogyasztani: látogasson el borászatokhoz, pincesorokra és borszemináriumokra, hogy a borban rejlő igazságot elméletben és gyakorlatban is megismerhesse.

Látogatás a borásznál

Az osztrák borok két évtizede kitartóan fejlődnek az egyre jobb minőség irányába. Ennek eredményeképpen a helyi borok, legyen az a zöld veltelini (Grüner Veltliner) Alsó-Ausztriából, egy stájer sauvignon blanc vagy egy kékfrankos Közép-Burgenlandból, még Tokióban vagy akár New Yorkban is bennfentes tippé váltak. Aki Ausztriában tölti a szabadságát, annak lehetősége nyílik rá, hogy még közelebb kerüljön a borhoz. Mint mindig, most is sokféle út vezet a célhoz.

Ennek a legkényelmesebb és egyik legizgalmasabb módja a látogatás egy borásznál. Az osztrák borászatok szinte mindig családi vállalkozások és gyakran építészetileg is figyelemfelketőek: bátran választják a modern stílust. Legyen ez Stájerország legdélebbi részén vagy Burgenland kis falvaiban: amit a borászok itt létrehoztak, arra igazán büszkék lehetnek. Természetes, hogy az új (vagy régi) borospincékben és kóstolókon szívesen látják a betérő vendégeket. Ha valaki előre bejelentkezik, a borászok általában személyesen mutatják be a munkafolyamatokat és a pincét. A borászat bemutatása után a borkóstolás magától értetődik.

Cellar Alley Galgenberg in the region Weinviertel, Lower Austria

Cellar Alley Galgenberg in the region Weinviertel, Lower Austria

thecreatingclick.com

media_content.tooltip.skipped

A borospincétől a borszaküzletig

Ha valaki nem éri be egyetlen borász meglátogatásával, Ausztria valamennyi borvidékén egymást érik a pincészetek: így például Alsó-Ausztriában hangulatos pincesorok várják az érdeklődőket, ahol pincéről pincére járhatnak és bort kóstolhatnak, de a kastélyokban és apátságokban található évszázados, hatalmas boltozatos pincék is izgalmas felfedezőtúrára csábítanak a föld alá.

Egyfajta közösségi borpince – a vinotéka
A regionális vinotékák egy másik lehetőséget nyújtanak arra, hogy megismerjük egy adott régió összes fontos borászatát és áttekintést kapjunk a borászokról és a szőlőfajtákról. Ott nyugodtan tanulmányozhatjuk a címkéket, információkat gyűjthetünk és természetesen a borkóstolás sem maradhat el.

A bécsi heurigerek és buschenschankok

Éppen csak kiérve az óvárosból, máris egy csodás zöld környezetben találhatjuk magunkat: a Bécs külvárosában található szőlőhegyek – ilyen például a Nussberg – pillanatok alatt elérhetők és fantasztikus kulináris élvezetekkel csábítják az erre járókat: ezek közé tartozik például a zöld veltelini vagy a gemischter satz (dűlőházasítás), egy bécsi borkülönlegesség, amely az utóbbi években igazi reneszánszát éli. A borok mellé a heuriger (borozó) különleges, házias finomságai járnak. A gasztronómiai élmény különleges kiegészítése a városra nyíló szenzációs kilátás. Kezdetben a bécsi heurigerek rusztikus borozók voltak, ahol az emberek hosszú fapadokon ültek le egy pohár italra. Védjegyük a kapu fölé tűzött fenyőágak, amelyek azt jelezték, hogy a heuriger éppen nyitva van. Ez a rituálé a mai napig nem változott, de a borozók száma és választéka, ahol a kiváló bécsi borokat élvezhetjük, jelentősen bővült.

További információ és érdekességek: www.austria.info/hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »