Kora őszi barangolás Lillafüreden

Kora őszi barangolás Lillafüreden

A lehető legjobb időszak érkezett el a festői szépségű Lillafüred és környékének felfedezésére! Lassan múlni látszanak a hőhullámok, melyek hatásra inkább vízbe ülve, vagy a légkondis szobába töltöttük az időt, mint sem kirándultunk, de most érdemes felkerekedni és pótolni az elmaradt túrázásokat.

Cikkünknek sajnálatos apropója, hogy leégett a Miskolctapolcai Barlangfürdő nagy része, ami sokakat vonzott erre a fenséges tájra, de itt a példa, hogy ennek ellenére is, vagy éppen ezért is érdemes ellátogatni például a mesebeli Lillafüredre.

Hol is kezdhetnénk sétánkat máshol, mint a híres vízesésnél, melyhez a gyönyörűen felújított függőkereten keresztül jutunk el.

De ha itt járunk, ejtsünk is néhány szót róla, hiszen minden terasz más növényzettel, szobrokkal, padokkal, pihenőkkel vár minket, és nem utolsó sorban mindenhonnan van valami szép panoráma, szánjunk rá időt.

És akkor a fenséges vízesés, mely szerencsére ebben az esőhiányos időszakban sem szárad ki. Azon kívül, hogy pompás látvány és fénykép téma, tudni kell, hogy ez egy mesterséges vízesés, a Palota szálló építésekor alakították ki, mivel a patak eredetileg a Hámori tóba folyt.

És még egy érdekesség, bő 20 méteres magasságával ez Magyarország legnagyobb függőleges esésű vízesése. De inkább a látványba gyönyörködjünk, magával ragadó.

A vízesésnél található az Anna barlang, mely fokozottan védett, hiszen mésztufa falai világritkaságnak számító, mészkő növényi mintákat rejtenek.

Innen ajánlatos nem túl megerőltető túrával felmenni Lillafüred nem régen ismét felépített, fenséges panorámával rendelkező Zsófia kilátójához, mely 2022-ben az „Év kilátója” címet is elnyerte.

A jól kitáblázott, kellemes erdei út fáradalmait semmihez sem hasonlítható kilátás hálálja meg a Bükk csodálatos hegyeire, völgyeire, különös tekintettel a Hámori tó és Palota Szálló környékére.

Visszafelé ne mulasszunk egy kitérőt tenni a világhíres ősember lelőhelyhez, a Szeleta barlanghoz, ami kicsit el van rejtve, de nagyon látványos, és a közeléből egy pompázatos panoráma is tárul elénk egy kilátó pontról.

De lazítsunk egy kicsit, és üljünk csónakba a Bükk hegység legszebb taván, a Hámori tavon, mely egy mesterségesen megnagyobbított, felduzzasztott természeti érték. Hatalmas élmény, és a látványa a tóról is magával ragadó.

Folyatassuk sétánkat, és hamarosan a fokozottan védett Szent István barlanghoz jutunk, ami nem csak egy gyógy barlang, hanem mesebeli képződményekkel tarkított csoda, melyet a karsztvíz alakított ki.

Hamarosan a Hermann Ottó házhoz érünk, melynek a hangulatos kertben elhelyezkedő épületében ma múzeum található.

Ha már a hegymászásból elég volt, akkor üljünk fel a Szinva patak völgyéből induló libegőre, és tegyünk egy kirándulást a felső állomástól különösebb szintkülönbségek nélkül, gyönyörködve a Bükk szépségeibe.

Nem lehet teljes a Lillafüredi kirándulásunk, ha nem teszünk egy csodálatos utazást a méltán híres kisvasúttal, mely a hegyek oldalában vájt pályán kanyarog a patak és a hegyek vonulatait követve.

Utunk során elhaladunk az Újmassai őskohó épülete mellett, mely hazánk egyetlen kohóipari műemléke, és tökéletes állapotban várja a látogatókat.

Viszont mindenképpen szálljunk le a vonatról a méltán híres Pisztrángtelepnél a vonatról, és miután megtekintettük a sok ficánkoló halacskát a medencékben, feltétlenül kóstoljuk meg a frissen kifogott példányokból, háziasan készülő, fenomenálisan finom sült halat, a festői környezetben.

Természetesen ez csupán csak egy kis ízelítő a lehetőségekből, ezek a „fő látványosságok”, de ha tehetjük, foglaljunk szobát pár éjszakára az ország egyik legszebb fekvésű, főúri környezetet biztosító hoteljében, a Palota Szállóba, így amellett, hogy igen kedvező áron remek szállásunk, finom félpanziónk, wellness pihenésünk lesz, alkalmunk lesz még több csodát megismerni az ország talán egyik legszebb részéből!

A szállodában elve kedvezményes áron juthatunk belépőkhöz, és további érdekes programokat is kínál, az esti túrázástól, az egyedülálló barlang pincéjében levő borkóstolásig. Érdemes az interneten érdeklődni, mert a mostanában induló, különleges szarvasbőgés programjaik például életre szóló élményt jelenthetnek az egész családnak! Tehát útra fel, és kellemes időtöltést!

További információk: www.hotelpalota.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »