Kétszázötven hagyományőrző idézi meg a gyulai vár ostromát hétvégén

Kétszázötven hagyományőrző idézi meg a gyulai vár ostromát hétvégén

Húsz hagyományőr csoport 250 hagyományőrzője idézi meg a gyulai vár ostromát július 26. és 28. között a XII. Gyulai Végvári Napokon. Idén újításként lovas és kutyás hagyományőrzők is részt vesznek a programban

a rendezvény fő célja az, hogy hiteles, korhű képet adjon a vár 1566-os ostromáról, majd az 1695. évi visszafoglalásáról. A korábban Végvári Esték, 12 éve pedig Gyulai Végvári Napok néven megrendezett fesztivál a gyulai turisztikai főszezon leglátogatottabb rendezvénye, idén is mintegy 30 ezer résztvevőre számítanak.

7 helyszínen 70 programmal várják az érdeklődőket, a helyszíneket a 16. században használt nevével látták el a fesztivál idejére. A hagyományőrző csoportok tüzérségi, fegyverzet- és viseletbemutatókat tartanak, megismertetik továbbá a tábori életet a látogatókkal

Idén újdonság, hogy az egyik legnépszerűbb programelemet, a hagyományőrzők felvonulását lovasok is kísérik, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület szombaton lovasbemutatót is tart A gömöri lányok elrablása címen.

Kutyákat Czeher György hoz a fesztiválra, aki több előadást is tart egyebek mellett a hódoltság kori kutyázási módokról, a keleti lovasságnak a magyar lovaskultúrára gyakorolt hatásáról, valamint a harci kutyákról és kémgalambokról 

A vár 1566-os bevételét szombaton, 1695-ös visszafoglalását vasárnap “játsszák el”, az eseményeket hagyományosan Chikán Tamás nyugalmazott hadtörténész professzor kommentálja majd.


Idén további újításként kiemelten szeretnének a gasztronómiára is összpontosítani, így a várban A középkor asztala címmel Lovász Emese Anna régész tart előadást, meg lehet majd tekinteni egy barokk látványkonyhát, és egy középkori menüsorkóstolóval is várják az érdeklődőket.

A gyulai várkert történelmi színjátékok és vásári komédiák helyszíne lesz, a legkisebbeket a Bábika játszóház agyagozással és nemezeléssel, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület régimódi játszótérrel és hungarikumkiállítással várja, utóbbin cifraszűrt, karikásostort és pásztoreszközöket is bemutatnak.

Hollóének Hungarica Régizene Együttes több alkalommal zenél, mellettük pénteken a Kenton és a Grund zenekarok, szombaton a Bagossy Brothers Company, vasárnap az Edda Művek adnak ingyenes koncertet – mondta a főszervező.

A Gyulai Végvári Napok részletes programja megtalálható az esemény oldalán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »