Feketeleves, ágyúdörgés és vitézek várják a látogatókat a Végvári Vigasságokon

Feketeleves, ágyúdörgés és vitézek várják a látogatókat a Végvári Vigasságokon

A Dobó István Vármúzeum idén is megrendezi az egri nyár történelmi fesztiválját. A XXVIII. Végvári Vigasságok két napja alatt több mint száz hagyományőrző ver tábort a történelmi falak között.

Ismét középkori forgataggal telik meg a várudvar 2024. július 19-20-21-én. 13 hagyományőrző csoport, 3 régizene együttes, kézműves mesterek lakják be az Egri vár udvarát.

Idén először egy 0., szakmai nappal is várják látogatókat. Pénteken 10:00-16:00 között 11 tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők. Az Egri vár vitézei, valamint a néprajzi és régészeti kiállításuk kurátorai kalauzolják az résztvevőket a kiállításokban.

A hétvégi programkínálat középpontjába a már szokásos puskaropogás és vitézi virtus mellett a koraújkori gasztronómia kerül. A hagyományőrző csoportok táborait járva nem csak fegyvereiket, életmódjukat ismerhetjük meg, de színpadi produkciók és előadások keretében betekintést nyerhetünk a korabeli török és magyar gasztronómiába is. 

Fény derül többek között arra is, hogyan élelmezték a várnépet az ostrom idején, de megtekinthetik a látogatók azt is, hogy készül a feketeleves, vagy éppen azt, hogyan lesz a kovászból cipó.


Természetesen idén sem hiányoznak majd a hagyományőrző csapatok, akik korhű fegyverekkel, mesterség-és viseletbemutatókkal és a korabeli vár életet felidéző táborokkal várják az érdeklődőket.

Két ágyúdörgés között a Bordó Sárkány, a Keleti Szél és a Sonivius Vappae régizenészei muzsikálnak, de lesz kisállatsimogató, kézműves bemutató és foglalkozás, zászlóforgatók és középkori táncelőadás is.

A legkisebbek kipróbálhatják a Betyártanya és a Kalandozó Komédium játékait. Mesterségek utcáján pedig működés közben látható egy kovácsműhelyt, megtekinthető hogyan dolgozik egy bőrös és a bronzműves, de lehetőség lesz a fafaragás és a fazekasság fortélyainak megtanulására is.

Hagyományainkhoz híven, szombaton véradásra is várják az önkéntes donorokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »