Magyar Értéktárba kerültek az idén 111 éves Pápai Hús sonkái

Magyar Értéktárba kerültek az idén 111 éves Pápai Hús sonkái

Az idén 111 éves Pápai Hús Kft. sonkái, a Hungarikum pályázat eredményének köszönhetően bekerültek a Magyar Értéktárba. A döntés erősíti a sonkák helyét a magyar gasztronómiai örökség kiemelkedő darabjaikén.

A Hungarikum Bizottság döntése alapján a Pápai Hús sonkái kiemelkedő nemzeti értékké váltak. Ez egyértelműen jelzi, hogy az olyan történelmi gyökerekkel rendelkező termékek és vállalatok, mint a Pápai Hús és annak sonkái jelentős szerepet játszanak a helyi és nemzeti identitásban és fontos értékei a magyar kultúrának.

A Magyar Értéktárba való bekerülés Magyarországon egy hivatalos eljárás, amelynek célja, hogy azonosítsa, dokumentálja és megőrizze a helyi, megyei és országos szinten jelentős értékeket. Az örökséglistában olyan termékek kapnak helyet, amelyek komoly jelentőséggel bírnak és meghatározó szerepük van a hazai kultúra szempontjából akár, történelmi, természeti, gazdasági vagy más szempontból.

A Pápai sonka gyártásának több, mint egy évszázados hagyománya van, amely generációkon keresztül öröklődött és fejlődött. Tradicionális eljárással készül, melynek során a válogatott alapanyagokat speciális fűszerekkel és érlelési technikákkal kezelik, hogy az egyedi ízvilágot elérjék. 

A sonka számos hagyományos magyar étel alapanyagaként szolgál, és kulturális ünnepek, események nélkülözhetetlen eleme, így nemcsak előállítása, hanem fogyasztása is jelentőséggel bír. 


Ennek apropóján döntött úgy a vállalat, a helyi önkormányzat, a helyi értéktár bizottság és az országgyűlési képviselő, hogy beadja jelentkezését a Hungarikum pályázatra.

„Ikonikus termékünkké az évek során a sonka, illetve annak különböző variációi váltak, így nem is volt kérdés, hogy ezzel a készítményünkkel szeretnénk a Hungarikumok sorát megízesíteni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »