Az elmúlt években az alapanyagok meghatározása jellemezte az ételkínálatot, az idén az erdő ihleti a Debrecziner Gourmet Fesztivál fogásait.
A nagyerdei Békás-tó partján immár hatodik alkalommal megrendezendő fesztivál nemcsak remek nyárestéket kínál, hanem egyfajta találkozási pont is a város és a magyar gasztronómia között. Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője jelezte: a július 1-3. között zajló fesztiválon 43 étterem – a hazaiak mellett egy székelyföldi bisztró -, két-két kávézó, illetve cukrászda, valamint nyolc italkóstoló várja majd az érdeklődőket. A fesztivál családi program lehetőségét is kínálja: amíg a szülők kóstolgatnak, a kicsiket gyereksarok várja sok-sok játékkal, könyvvel és felkészült pedagógusokkal.
A programkínálat legmerészebb elemének minden bizonnyal a tonhalbontó show ígérkezik, ahol egy másfélmillió forint értékű, kétszáz kilogrammos tonhal kerül a séfasztalra. Lesz grillakadémia, ahol az érdeklődők a grillezéshez kapnak majd használható ötleteket, a fesztivál színpadán pedig neves séfek tartanak főzőbemutatókat. Thür Ádám, az Ikon Debrecen séfje és Mészáros Ádám két Michelin-csillagos séf, a BOTANIQ Turai Kastélyban található Clarisse konyhájának vezetője egyaránt kiemelte, hogy az idei tematika, az erdő, számos kreatív megoldási lehetőséget nyújt az ételkészítőknek mind a különféle erdei gombák, mind a zöldségek, gyümölcsök, fűszerek felhasználásában.
A gourmet fesztivált ezúttal is a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT) iránymutatásával rendezik meg. A SVÉT szervezete fogja össze a magyarországi nívós vidéki gasztronómiát, éttermeket és bisztrókat, továbbá a stílusos vidéki szállodákat, vendégházakat, de cukrászatok, kisüzemi sörfőzdék és pékségek is tagjai a szervezetnek.