Kedvenc ünnepi receptünk: a mézeskalács

Kedvenc ünnepi receptünk: a mézeskalács

A mézeskalács legalább annyira elválaszthatatlan része a karácsonynak, mint a jó éjt mese a gyermekek esti programjának. Az évszázadok óta ismert mézes finomságnak korábban gyógyító erőt is tulajdonítottak, mára a mézeskalács a legtöbb háztartásban a karácsonyi süteménykínálat kötelező eleme. Honlapunkon számos további receptet találtok, Facebook oldalunkon pedig minden adventi vasárnapon kedvenc receptjeinkből osztunk meg egyet. www.austria.info

A mézeskalács legalább annyira elválaszthatatlan része a karácsonynak, mint a jó éjt mese a gyermekek esti programjának. Az évszázadok óta ismert mézes finomságnak korábban gyógyító erőt is tulajdonítottak, mára a mézeskalács a legtöbb háztartásban a karácsonyi süteménykínálat kötelező eleme.

Összetevők:

500 g rozsliszt

120g vaj

105 tk. sütőpor

120g porcukor

250 g langyos méz

2 tojás

1 csomag mézeskalács fűszer

1 tk fahéj

citromhéj (reszelt)

50 g őrölt dió vagy mogyoró

+ 1 tojás a kenéshez

Elkészítés

  • Elkészítési idő: 60 perc
  • 4 tepsi

1. lépés

A rozslisztet keverjük össze a sütőporral, adjuk hozzá a vajat.

2. lépés

Majd a porcukrot, a fűszereket, a frissen reszelt citromhéjat, a mézet és a tojásokat.

3. lépés

Az így keletkezett masszát gyúrjuk tésztává és pihentessük 1 órán át a hűtőben.

4. lépés

Ezt követően nyújtsuk ki és szaggassuk ki a számunkra tetsző mintákat. Tegyük sütőpapírral leterített tepsire, kenjük meg a felvert tojással és szórjunk őrölt diót vagy mogyorót a tetejére.

5. lépés

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. 7-9 perc alatt süssük készre.

6. lépés

A mézeskalácsot készíthetjük cukormázzal vagy díszíthetjük kandírozott gyümölcsökkel is.

Translate »