Ahogy minden hónap első szombatján, így most is megrendezésre került Budapest Bornegyedében, Budafokon a már „szokásosnak” mondható, remek hangulatú „Pincejárat” esemény, ahol a mostani célpontunk a Nagytétényi út 70-nél található Várszegi Pincészet volt, mely a Dél-Balatoni borrégió kiemelkedő gazdasága, mintegy 25 hektárnyi saját szőlővel.
A család 2010-ben alapította a pincészetet a szőlő és a borok iránti szeretetből, eredetileg egy kis területtel saját célra, de mivel jobbnál jobb borokat készítenek, és ezt szívvel lélekkel teszik, mára egy komoly vállalkozássá fejlődtek.
Várszegi Viktor tulajdonos szavait idézve: „A kezdetektől fogva olyan borokat szerettünk volna készíteni, amelyek élményt nyújtanak fogyasztóink számára. Szőlőtermesztésünket a természettudatosság jellemzi, a legfontosabb számunkra, hogy egészséges, érett szőlőszemeket dolgozzunk fel. A borkészítés során a modern kornak megfelelő technológiával dolgozunk. Számunkra a legfontosabb, hogy kirobbanóan zamatos, és illatos borokat zárjunk palackba.”
A hangulatos pince nem túl nagy, de pont ez adja a családias légkőrt, és a baráti borozgatások, falatozások megfelelő légkörét. Az egyik, kisebb ágban a finom falaltokat és a remek borokat kóstolhatjuk, ez a rendezvények színtere is, hiszen, ha nem a Pincejárat alkalmával érkezünk, privát rendezvényekre is igénybe lehet venni a pincét.
A másik, nagyobb ágban találjuk a hordókat és a tározókat, itt folynak a pincemunkák is, bár a Balatoni telephelyükön is van feldolgozás. Itt már palackokozott borokkal is találkozunk, amiket különben az előtérben kedvezményes áron meg is lehet vásárolni.
És hát a finom falatokról esett az előbb szó, a Pincejáratok alkalmával többféle hideg étellel is várják a kortyolgatni, vagy a zenés estre érkező vendégeket, a házi készítésű termékekből álló vegyes táljuk magáért beszél, kihagyhatatlan!
Mind ahogy kihagyhatatlanok a boraik is, legyen szó a friss, reduktív fehér vagy rozé boraikról, vagy akár a hordós érlelésű tételekről, mindenki megtalálja a neki kedves nedűt, bár célszerű inkább többfélét is megkóstolni.
Aki ilyenkor a Pincejárat alkalmával jelentkeznek be a pincészethez, azokat a tulajdonos egy érdekes történetekből álló bemutatkozással, és többféle bor kóstolásával várja, de akár a zenés estre is lehet jelentkezni.
Az előtér fala, nem véletlenül tele van oklevelekkel, így nem csoda, hogy a kóstolt borok bármelyikét szívesen választanánk, de mindenképen ki kell emelni két hordós erjesztésű tételt, az egyik a „zászlóshajójuk”, ami egy Chardonnay, igazán kiváló fehér bor, főleg a hidegtálhoz.
A másik egy komolyabb tétel, csak a pincészetnél kapható Merlot, melyből számozott palack van forgalomban náluk, igazi ritkaság a Dél-Balatoni régióból egy tökéletes testes vörösbor.
De javasoljuk a legközelebbi, december 7.-én esedékes Pincejárat alkalmával jelentkezzenek be a Várszegi pincészethez, és próbálják ki remek boraikat, és hozzá a finom falaltokat, és akár maradjanak az estig tartó zenés programra is!
További információ: www.varszegipinceszet.hu
A decemberi Pincejárat programja: