40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije az elmúlt napokban, és választotta ki azt a tíz döntős nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Minden rekordot megdöntve a Balatoni Kör által szervezett Év strandétele versenyre idén 40 étellel neveztek a balatoni vendéglátósok.
„Bár a vendéglátásban országszerte egyre nehezebb kihívásokkal kell szembenézni, Európa első és máig egyetlen strandétel versenye azt bizonyítja, hogy szép számmal vannak olyanok, akik az élesedő versenyben még nagyobb kreativitással igyekeznek kitűnni.
A rendkívül erős mezőnyből így még nehezebb volt kiválasztani, kik jussanak a döntőbe. Idén kivételesen tíz döntős hely lesz, melyeket 2024. július 30-án egy séfekből és gasztro újságírókból álló zsűrivel újrakóstolunk, és közülük választjuk ki az idei Év strandétele verseny győzteseit.” – mondta Kardos Gábor, az Év strandétele verseny ötletgazdája.
A döntőbe jutott nevezők betűrendben:
Fogas bisztró, Alsóörs: Vegán taco
Gianpiero’s, Balatonboglár: Harcsa hortobágyi, rántott kovászos uborka és gyerekkorunk tejbedarája
Julcsi kalácsoda, Siófok: Sajtos baconos kalács és liofilizált málnás kürtős
Kikötő étterem, Balatonszemes: Szemesi szűz
Mesés, Balatonlelle: Nyári töltött káposzta és grillezett töltött paprika
Móni süti, Gyenesdiás: Balatoni rizlinges “almafröccs”
Olíva büfé, Alsóörs: Pisztácia pesztós lángos
Pizza sztori, Balatonmária: Balancsini
Tiki bisztró, Zamárdi: Tokatsu szendvics és tarhonyapuding
Vánkos, Badacsonyörs: Grillezett patisszon, kukoricahabbal
Az eredményhirdetésre 2024. július 31-én kerül sor, itt adjuk át a következő díjakat:
1. a fődíj, az Év Strandétele (büfé vagy bisztró kategóriában)
2. a büfé vagy bisztró kategória legjobbja (attól függően, hogy a kettő közül melyik nyeri a fődíjat, a másik kategória legjobbját is díjazzuk)
3. az Év jóárasított strandétele (ha lesz megfelelő)
4. az Év legjobb vegetáriánus vagy vegán strandétele
5. az Év balatoni stranddesszertje