Bodza, szamóca, vágott fű és citrusos ízek – íme 5 kiváló hazai bor, mellyel nem nyúlhatsz mellé idén nyáron
Ahogy beköszönt a nyár és az esték egyre hosszabbak és melegebbek lesznek, úgy foglalja el a borkedvelő közönség egy pohár kiváló hazai társaságában a hangulatos belvárosi teraszokat, vagy a napernyő alatti kerti székeket a családi és baráti összejövetelek alkalmával. A nyári esték különleges varázsa abban rejlik, hogy ilyenkor lelassul az élet ritmusa és több idő jut az apró örömök élvezetére. A gyümölcsös rozék, a friss fehérek és a selymes vörösök pedig segítenek kihangsúlyozni ezeket a pillanatokat és emlékezetessé tenni őket. A gyümölcsös ízek, a könnyed savak és a frissítő buborékok baráti összejövetelek, romantikus vacsorák, csendes, örömteli magányos esték főszereplőivé válnak. Ehhez ajánl most 5 kiváló tételt Lisztes Ivett, az N28 Wine & Kitchen sommelier-je.
„Tiszta gyümölcsös aromák jellemzik a balatonfüredi Villa Gyetvai Sauvignon Blanc tételét. Nem véletlenül ez a pincészet egyik legnépszerűbb bora. Az egres, a citrom, a grapefruit, a vágott fű és a bodza aromája a vezető illat, ízében a bor száraz, citrusos ízekben gazdag. Aperitifnek tökéletes választás lehet, friss sajtokkal, zöldséges fogásokkal” – kezdi a sort a sommelier. Nem hiába népszerű tétel, hiszen az év ezen időszalában mindig a gyümölcshangsúlyos, frissítő borokon van a fókusz. Ez jellemző a Barta pincészet “Egy kis Furmint”-jára is. A magas minőségű borra vágyó, ám még kezdő borfogyasztókat szerette volna a pincészet borásza ezzel megszólítani, hiszen egy könnyen szerethető, friss, kedves karakterű nedűről van szó, mely belépőként szolgálhat a komoly borozás világába, és azok is örömmel fogyaszthatják, akik könnyedségre vágynak. A bor élvezetének pillanatában való elmerülést a kellemesen citrusos, végtelen lecsengésű Holdvölgy Meditation tétel is segítheti, melynek illatában a fehér tea és a maracuja dominál. A világhírű tokaji borvidék szívében, Mádon található pincészet talajtanilag, éghajlatilag, makro- és mikroklímáját illetően is különleges helyet foglal el a borászat világában. Aki a kimagaslóan friss tételeket kedveli, annak Streit Zagonyi Roséját ajánlja a sommelier. “Igazi gyümölcsbomba, a ribizli és a szamóca dominanciájával. Szinte kiugrik a pohárból annyira friss és ropogós. Élénk savakkal, amit egy leheletnyi szén-dioxid egészít ki, hogy a korty egy igazán kedves élmény maradhasson. Komolyabb karaktere miatt bátran választhatjuk húsok mellé” – jellemzi a bort Ivett. De hogy a selymes vörösök kedvelőiről se feledkezzünk meg, nekik az egészen világos, halvány rubint árnyalatú Attila Pince Syrah tételét ajánlja a szakember, melyet egy nagyon izgalmas fűszerkészlet teszi izgalmassá, amely mellett elsősorban piros szilva, cseresznye, málna és piros ribizli érezhető.
Frissesség, gyümölcsösség és mennyei élmények. Ezt kínálják tehát a hazai borászatok ezen a nyáron!