SÜTEMÉNY A MONARCHIA KORÁBÓL

SÜTEMÉNY A MONARCHIA KORÁBÓL

A kardinális szelet egy igazi osztrák klasszikus, amit a sütemények császáraként is emlegetnek. Színe és formája a katolikus egyház kardinálisainak ruházatára emlékeztet, erre utal az elnevezés. A recept a monarchia korának eleganciáját tükrözi: elképesztően finom, légiességét pedig a hozzá felvert temérdek tojásfehérje adja.

A feljegyzések szerint ezt az édességet a császári udvar vendégei is boldogan fogyasztották. Bár ma már szinte mindenütt kapható, eredeti formájában osztrák cukrászdákban találkozhatunk vele leginkább. A kardinális szelet nemcsak egy sütemény, hanem egy darabka történelem is. Lássuk, hogyan készíthetjük el otthon!

Kardinális szelet

Hozzávalók (16 szelethez):

A sárga tésztához:

  • 8 dkg liszt
  • 7 dkg kristálycukor
  • 5 tojássárgája
  • 2 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál sütőpor

A tojáshabhoz:

  • 15 dkg kristálycukor
  •  tojásfehérje

A krémhez:

  • 50 dkg tejszínhab
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • lekvár

Elkészítés:

A sárga tésztához válaszd szét a tojásokat. A sárgájához add hozzá a sütőport, és jól keverd el. A fehérjét verd kemény habbá a cukorral, vegyítsd a sárgájával, majd szitáld hozzá a lisztet, és nagyon óvatosan forgasd bele. A fehér masszához a fehérjét verd kemény habbá a cukorral.

Egy nagyobb tepsit bélelj ki két sütőpapírral, az elsőre nyomj hosszában egymás mellé három vastagabb csíkot a sárga masszából. A tészták közti üres részeket töltsd ki a tojáshabbal. Fontos, hogy a csíkok egymástól nagyjából azonos távolságra kerüljenek. Ezt a műveletet ismételd meg még egyszer a másik sütőpapíron. Tehát laponként három sárga és két fehér csíkból álló tésztát kell kapnod. Ha kész, szórd meg a tetejét porcukorral.

Told a tepsit előmelegített sütőbe, és 160 fokon 25 perc alatt süsd meg. Várd meg amíg kihűl, és csak utána húzd le a két tésztáról a sütőpapírt. A krémhez keverd habosra a tejszínt, a porcukrot és a vaníliás cukrot. Az egyik tésztát kend meg a lekvárral, majd a krémmel. Tedd rá a másik piskótalapot, és rakd a hűtőbe legalább négy órára, majd dermedés után szeleteld fel körülbelül kétujjnyi vastagra. Jó étvágyat!

A recept forrása: femina.hu

Translate »