Bárki zsűrizhet a Közétkeztetési szakácsversenyen!

Bárki zsűrizhet a Közétkeztetési szakácsversenyen!

A 2024-ben a fenntartható közétkeztetés jegyében rendezik meg a IX. Közétkeztetési Szakácsversenyt (KÖSZ). Az érdeklődőket számos újdonsággal, többek között közönségkóstolóval várják március 5-7. között a SIRHA-n a Hungexpo A pavilonjában.

Zoltai Anna, a KÖZSZÖV elnöke szerint a nagy szakmai támogatással megrendezett versenynek csak nyertesei vannak, hiszen a megszerzett tudás megjelenik a hétköznapokban.

A versenyt 2011-ben Némedi József mesterszakács kezdeményezésére indították útjára,a Nébih közreműködése 2013 óta garantálja a rendezvény szakmai színvonalát. Ahogy a verseny iránti érdeklődés évről évre nőtt, egyre több szakmai civil szervezet lett támogatója a kezdeményezésnek. A Magyar Bocuse d’Or Akadémia javaslatára az addig évente megtartott versenyt 2015/2016-tól kétéves ciklusokban rendezték meg, ezzel hosszabb felkészülési időszakot biztosítanak a csapatoknak.

Az idei versenyre 29 csapat nevezett, 16 szerepelt az elődöntőben és 12 jutott a döntőbe.

A cél többek között a közétkeztetés népszerűsítése, a fenntartható közétkeztetés támogatása, a heti egy húsmentes nap kampány megismertetése, régi, mellőzött alapanyagok és receptek népszerűsítése, az étkezési kultúra fejlesztése, a hazai friss alapanyagok felhasználásának bemutatása.

A lelátóról, a Bocuse d’Or Akadémiától kapott versenyboxokban, jól követhető a megmérettetés. A résztvevőknek összesen 30 adag ételt kell elkészíteniük, 12 adagot a zsűrinek, a többit a közönségnek. Újdonság ugyanis, hogy a közönség valamennyi versenymenüt megkóstolhatja, majd a Mentimeter program segítségével mindhárom napon szavazhat a legjobb előételre, főételre, desszertre.A közönségdíjakat e szavazatok alapján osztják ki.

Ahogy a korábbi években, a menü most is kizárólag hazai alapanyagból, feldolgozatlan élelmiszerekből készülhet. A nyersanyag árat nettó 850 forintban határozták meg a szervezők. Az idei évben mélyalmos tyúktojást, jonatán almát, félzsíros rögös túrót és tisztítatlan céklát kell felhasználniuk a csapatoknak a menü elkészítéséhez.

A verseny legizgalmasabb része a március 7-én 15 órakor megtartott díjátadó. Itt osztják ki az arany-, ezüst- és bronzfokozatokat, továbbá a közel 30 különdíjat, amit a verseny mögött álló szakmai civil szervezetek, az és támogató vállalatok (többek között az Agrár – és Belügyminisztérium, a Nébih és az NNGYK) adnak át.

A menzapiac nagyságát jól érezteti, hogy a közétkeztetőket 3000 főzőkonyha látja el, az ételt 6000-6500 tálalókonyha konyha osztja szét. Összességében 1-1,5 millió fogyasztóval lehet számolni, ebből mintegy 800 ezer gyermek. A résztvevők felhívták a figyelmet arra is, hogy a közétkeztetés a gyermekétkeztetés mellett a kórházakat, a börtönöket, a szociális otthonokat is kiszolgálja, és a munkahelyi érkezés is ide tartozik.

A döntő az idén a KÖZSZÖV, a Nébih és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) közös szervezésében, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) támogatásával valósul meg.

A verseny fővédnökei Nagy István agrárminiszter, Nemes Imre, a Nébih elnöke, szakmai védnökei Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke és Zoltai Anna.

Forrás: www.turizmus.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »