Két keréken a Duna partjainál, Dunakeszi

Két keréken a Duna partjainál, Dunakeszi

Könnyed főváros környéki tekerési lehetőségeket bemutató sorozatunknak egy nagyon könnyű pontjához értünk, Dunakeszire látogattunk, ahol a hangsúly inkább a strandoláson, hangulatos cukizáson, iszogatáson van, mint sem a komolyabb kerékpározáson. Mondjuk, ha vonattal érkezünk, hogy nyugodtan sörözhessünk a parton, akkor a legjobb választás, ugyanis itt elég messze van a vasútállomás a parttól.

Természetesen ide a közelsége miatt már sokkal többen tekernek ki eleve Pestről, és kevésbé alternatíva a vonat, viszont a kocsi igen kedvelt, ugyanis a „Dunakeszi Strandnál”-nál levő parkolók igen hamar tele lesznek. De ha kerékpárral érkezünk semmi gond, ha nem pont a bejáratnál állunk…

Hatalmasat fejlődött ez a hajdan kis település a város lakóit is kiszolgáló Duna parti létesítmények tekintetében is, a strandnál van csónakház, kishajó kikötő, bérlési lehetőségek. Persze ez most minket kevésbé érdekelt, mi a mindenkit érintő lehetőségeket néztük meg.

A Dunát végigkövető, nagyon jól kiépített kerékpárút elkerüli magát a várost, viszont a legnagyobb vonzerőt jelentő vízparti részen épen keresztül megy. Az utóbbi években minden igényt kielégítően felfejlesztett szabad strandon mindent megatálunk, napágyakat, hangulatos kiséttermeket teraszokkal, olyan kulturált és makulátlanul tiszta mosdókat ahol zuhanyozni és átöltözni is lehet, ha valaki nem a parti öltözőket választja.

Külön egyedi érdekesség a csomagmegőrző boksz, mely pár száz forint ellenében biztosságos tárolást ajánl értékeinknek, amíg mi a vízben vagyunk vagy strandolunk vagy éppen gasztronómia örömök oltárán áldozunk.

Kellemes időtöltésnek bizonyul egy séta a „Madárlátta Tanösvényen”, mely a strand széléről indul az erdőben, sétálhatunk egy jót a hűvös árnyat adó fák alatt, és közben megismerhetjük a kornyék élővilágát, flóráját.

Kacsák persze a strandon is várnak minket „élőben”, ha nincs nálunk elemózsia a részükre, autómattából vehetünk, a barátságos, emberekhez szokott állatkák örömmel fogják értékelni!

Mint említettem a kerékpárút pont itt halad el, így akár Pest irányába, akár Vác indulunk el, kényelmes, jó minőségű utakon tekerhetünk. Ha nem eleve Pestről érkezünk, akkor a Vác felé tartó irányt ajánljuk a mozgáshoz fürdés előtt, után, közben. Itt először a több parti hangulatos vendéglátóhely és szép ház, illetve természetesen a Duna mellett tekerhetünk, majd marad társunknak a természet és a Duna. Egészen Gödig, vagy akár Sződligetig, Vácig tekerhettünk, kedvünk és energiánk függvényében.

Minden képen kiemelésre méltó, és előny a kerékpár ebben, hogy ha nem a népes strandrészt szeretnénk választani, akkor Pest irányában több helyen le lehet térni a kerékpárútról, és olyan partszakaszokat találunk, ahol akár csak mi magunk élvezhetjük a strandolás, napozás örömét a homokos Duna parton. Ezeket a kis elhagyatott partszakaszokat akkor is érdemes felkeresni, ha csak egy fotótémát keresünk, vagy lepihennénk egy kicsit tekerés közben egy romantikus helyen.

A strand ugyan ingyenes, ahogy a parkolás is a környékén, illetve a játszótér és szabadidő park is, de minden másért kicsit jobban a zsebünkbe kell nyúlni, mint például Vácon vagy Esztergomban, ahogy a korábbi cikkekben említettük. Viszont még mindig megfizethető, és ha azt vesszük, hogy nincs semmilyen más költség csak a fogyasztás, meg a spéci mosdók használata, akkor egyből jól jövünk ki a kirándulásra szánt keretből.

A kerékpárokat biztonságosan le tudjuk zárni, maga a partszakasz nem széles, így akár szinte mellettünk is lehet. A part kavicsos, de a víz már kellemesen homokos, igaz ebben a vízállásban, de minden képen minden tiszta, kulturált és ápolt.

És hát az örök téma, a naplementés kortyolgatás itt sem maradhat el, igaz ezek az kis teraszos étkezdék valamilyen szinten esti szórakozóhelyekké alakulnak át a strandolási időszak után, tehát akár hosszabb maradásra is felkészülhetünk. Minden esetre feltétlenül ajánljuk felkeresésre, és közelsége, strandolási lehetősége miatt nem csak tekerési céllal érdemes ide érkezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »