Mitől emlékezetesek karácsonyaink?

Mitől emlékezetesek karácsonyaink?

Karácsony. Az év egyik legszebb időszaka. Várva várjuk, készülünk, izgulunk. Hagyományokat ápolunk és hagyományokat teremtünk. Vannak egészen megszállott karácsonyrajongók, akik szeptemberben kezdik a visszaszámlálást, megint mások inkább csak úgy beesnek a fa alá, de egy biztos, az ünnep hatása alól nehéz kivonni magunkat. Persze rajtunk múlik, hogy miképp teremtjük meg a módját az ünnepvárásnak, milyen hagyományokat teremtünk saját magunknak, a családunknak, mit adunk majd tovább gyermekeinknek. Ahogy az ősz télbe fordul, már érdemes egyre több fényt használni, gyertyát, mécsest gyújtani, fényfüzéreket elhelyezni. Ez máris ad egy meghitt hangulatot, amit fokozhat, ha illatos mézeskalácsot vagy aprósütit készítünk, forralt bort kortyolunk hozzá. A karácsonyi időszak legjobb része, hogy felidéz korábbi pillanatokat, gyermekkori emlékeket, ez pedig biztonságérzetet ad, jó érzéssel tölti meg ezeket napokat, és igazából ezt szeretnénk megismételni évről-évre.

Az igazi ünnep része a terített asztal, ahol nem okvetlenül az a fontos, hogy mennyit sürgölődtünk a konyhában és milyen különleges fogások készültek, hanem az együttlét. Ha megadjuk a módját, nagyon hamar átélhetjük a varázst, amelyre egész évben olyan jó visszagondolni! Sokszor mondjuk, hogy érdemes egy kicsit Észak felé tekinteni! A skandináv vidékeken a tél ereje biztonságot sugároz, a kinti és benti fények kontrasztja pedig békét és nyugalmat. A karácsony Északon azért is különösen fontos, mert ez egy remek lehetőség az együttlétre, az érzelmi feltöltődésre a további rideg téli hónapok előtt. Az otthonok melegét nem csak a kandallóban ropogó tűz adja, hanem néhány egyszerű, természetes dekoráció is, amelyet mi is könnyedén megvalósíthatunk. Szárított narancskarikák, néhány szem csilagánizs, fenyőtobozok, csomagolópapírba burkolt, szalaggal átkötött apró dobozok teszik egyszerűen ünnepivé a teret.

S hogy mi kerül a karácsonyi tányérokba Svédországban? A „Julbord”, azaz karácsonyi svédasztal gazdag kínálatában főszerepet játszik az ízletes karácsonyi sonka, sok hal, úgy mint lazac vagy hering, gazdag rakott étkek, vöröskáposzta és kelbimbó salátavariációk. A karácsony elmaradhatatlan édessége egy nagyon egyszerű desszert, a Tomtegröt, amely nem más, mint egy krémesre főzött fahéjas, mandulás tejberizs, amellyel a karácsonyi manót, Jultomtét kell 25-én reggel fogadni.

Karácsonyi tejberizs (Tomtegröt)

Hozzávalók:

  • 1 ,5 pohár kerekszemű rizs
  • 3 pohár víz
  • 1 evőkanál vaj
  • 0,7 l tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 tasak vaníliás pudingpor (ízlés szerint)
  • fahéj, vanília, cukor, mandula, cseresznyeszósz (ízlés szerint)

Egy edényben vizet forralunk, ebbe adagoljuk a rizst, picit megsózzuk és hozzáadunk egy kanál vajat. Ha felforrt, hozzáöntjük a tejet is és nagyjából 30 perc alatt készre főzzük. Egy tasak vaníliás pudingport is adhatunk hozzá, bizonyos vélemények szerint ettől lesz igazán selymes és krémes. Tetszés szerint ízesíthetjük cukorral, vaníliával, fahéjjal, mandulával, vagy éppen egy kis cseresznyeszósszal. Egyes szokások szerint 1-1 szem egész mandulát is rejtenek a tálba, és aki megtalálja, annak a következő időszakban szerencséje lesz. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »