Újra járható az El Camino

Újra járható az El Camino

Egy évnyi kényszerszünet után a Szent Jakab-úton ismét zarándokok vándorolnak Spanyolországban.

A gyakran hetekig, vagy akár hónapokig is tartó gyaloglás feltöltődést, megújulást és sok esetben gyógyulást nyújt a lelküknek. A zarándokok egymás szavába vágva sorolják, hogy ők milyen indíttatásból vágtak neki az útnak: “Megkönnyebbülsz, elengeded a negatív gondolatokat, jobban értékeled a dolgokat. Tény, hogy a járvány megtanított, hogy jobban megbecsüljük a fontos dolgokat.” “Kiszabadulsz a rutinból, több idő jut a gondolkodásra.”, mondták el az euronews.com tudósítójának.

A Szent Jakab-zarándokút Galícia tartományi fővárosába, Santiago de Compostelába vezet. A hagyomány szerint az ottani székesegyházban őrzik Szent Jakab apostol földi maradványait.

“A világjárvány miatt ez az év teljesen más volt, mint a többi. Minden lassabban zajlott, mindenki szembesülhetett önmagával és megtalálhatta, hogy mit szeretne az élettől. Szerintem sokan ráébredtek, hogy zarándokútra mennének. Idén azonban elég magányos volt a Camino, mindössze hét zarándokkal találkoztam”, mondta egy cseh zarándok a riporternek.

Az El Caminón 2019-ben még több mint 340 ezren vettek részt, a járvány miatt azonban tavaly alig 50 ezer volt a számuk. Idén sem sokan vágtak még neki az útnak, a korlátozások májusi feloldása óta egyelőre csak néhány zarándok érkezik naponta Santiago de Compostelába.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »