Szlovákia el fogja ismerni a magyar oltási igazolványt

Szlovákia el fogja ismerni a magyar oltási igazolványt

Szlovákia elfogadja majd a külföldi oltási igazolványt akkor is, ha annak tulajdonosát az EU-ban egyelőre nem jóváhagyott orosz Szputnyik V vakcinával oltották be, mondta Ivan Korčok külügyminiszter.

“Feltételezem, hogy ennek ellenére el fogjuk ismerni a Szputnyikkal való oltást, mivel mi is engedélyeztük, és Magyarországon is alkalmazzák”, fogalmazott a szlovák vezető politikus, áll az euronews.com hírében.

Az orosz vakcinagyártó az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) nem kérvényezte az oltóanyag bejegyzését. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyása pedig még folyamatban van.

Martin Klus külügyi államtitkár megerősítette, hogy Szlovákia már értesítette Magyarországot, el fogják ismerni a magyar védettségi igazolványokat, benne az orosz és a kínai oltást is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Ausztria továbbra sem ismeri el a Szputnyikot, a kínai vakcinát azonban igen, utóbbi bejegyzését ugyanis már kérvényezték a WHO-tól.

Szlovákiában hétfőn kezdtek el oltani az orosz vakcinával, egyelőre Pozsony és Zsolna megyében, de a héten a többi megye területén működő oltóközpontokban is oltanak majd Szputnyikkal. Egyelőre a 18-60 év közöttieknek adják be a vakcinát.

Szlovákia Magyarország mellett a második tagállam az Európai Unióban, ahol használják a Szputnyikot annak ellenére, hogy az EMA még nem engedélyezte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »